Бизнесът: ГЕРБ заложиха ВЕИ бомба в енергетиката

Всички на пазара изнемогват от скъпия ток, а „Козлодуй“ получава милиард „от въздуха“, посочват работодатели

На фона на растящи цени на природния газ и рекордно скъпи квоти за парникови газове, България може да се окаже без работеща водна енергетика заради наредба, приета по времето на последния кабинет на ГЕРБ – „Борисов 3“. За това предупредиха представители на бизнеса в студиото на „Лице в лице“ по бТВ.

Боян Кършаков от Управителния съвет на Националната енергийна камара посочи, че без обществено обсъждане е била приета наредба за използването на повърхностните води, в която влиза текст, задължаващ собствениците на ВЕЦ да разполагат с учредено вещно право в даденото речно корито – документ, който не е бил нужен при строежа на централите и който по силата на действащото законодателство няма как да се извади в последствие.

„Това е саботаж – пълен, директен саботаж“, подчерта той. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България допълни, че с действията на кабинета на ГЕРБ „е заложена бомба“.

По думите на двамата индустрията, енергийното и регионалното министерства са ги подкрепили, а МОСВ са провели обществено обсъждане за промени на текстовете, но те така и не са стигнали до Министерския съвет. А вече са започнали откази за подновяване на разрешителни на централи.

„Ние сме пред стачни действия, ще излезем по улиците“, предупреди Кършаков.

Докато водната енергетика в България в момента е на практика извън закона и с неясно бъдеще, ситуацията с ядрените мощности се оказва по-добра заради високите цени на тока. „Разходите за едни са приходи и печалби за други – АЕЦ „Козлодуй“ ще реализира над 1,3 млрд. свръхпечалби, които им падат от небето. Те ще бъдат прахосани, както обикновено се случва в енергетиката“, заяви Велев.

Той призова за около 1 млрд. лева помощ за потребителите на свободния пазар, сред които има не само фирми, но и болници, училища и други. По думите му подобни решения вече се вземат в други европейски държави като Испания, Гърция, Франция и Англия.

Подобни статии

Съдът пусна листата на „Демократична България“ за Стара Загора

След като листата на "Демократична България" в Стара Загора не беше...

Още в катергорията