Бойко Рашков: Ремонтните работи на оградата по границата са належащи, не можем да ги отлагаме

Тази нощ ми докладваха, че около 200 души мигранти са отблъснати, съобщи служебният министър на вътрешните работи по време на изслушване в парламента

Ремонтните работи на оградата по границата са належащи. Това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на изслушването си в Народното събрание за мигрантската криза, предаде Агенция „Фокус“.

„По тази причина и вчера се изяснихме, че Министерски съвет ще вземе такова решение в близките дни за прехвърляне правомощията на областните управители на Бургас, Хасково и Ямбол по отношение на поддръжката на оградното съоръжение на МВР и по-конкретно на ГД „Гранична полиция“ с оглед да се наблюдава състоянието на оградното съоръжение, за да може своевременно да се планира отстраняването на съответните недостатъци“, каза още Бойко Рашков.

„В момента законът за обществените поръчки не е променян в това отношение, доколкото ми е известно, т.е. оградното съоръжение може да бъде ремонтирано, поправено, възстановено там, където е необходимо, без да се изиска от закона да се обявява обществена поръчка. Ако се обяви обществена поръчка вероятно ние в близките два – три месеца, когато е най-необходимо няма да можем да отстраним повредите по оградата“, заяви още министърът.

Пред депутатите той съобщи, че през нощта са му докладвали, че около 200 души мигранти са отблъснати, а 10-15 души са заловени в територията на страната. „Това е за това денонощие. Мога да споделя с вас, че имаше преди няколко дни завишаване в броя, което ни даде основание да бием тревога и да кажем, че нещата се усложняват. Това денонощие тенденцията е обратна“, каза още Бойко Рашков.

Според него мигрантския натиск оказва влияние в икономиката на някои страни. „Създава се известно напрежение с турската страна. Ние полагаме неимоверни усилия. Нашите служители на граничните пунктове са на 100 % ангажирани с този въпрос. ПРавили сме инспекции заедно с посланика на Турция на нашата западна граница със Сърбия. Тя самата се убеди за какъв проблем става дума и че въпросът със забавянето на транспортните средства не е субективен. Има куриозни случаи във връзка с транспорта. Дори в граничните зони нашите граничари са залавяли скрити в средата на товарните автомобили, които извозват дървен материал афганистански граждани“, каза още Бойко Рашков.

Подобни статии

Вигенин: Коалицията не е невъзможна

„Коалиция не е невъзможна, от БСП сме готови за разговори с...

Още в катергорията

Вигенин: Коалицията не е невъзможна

„Коалиция не е невъзможна, от БСП сме готови за...

Комитова: МРРБ има за свои приоритети подобряване на свързаността между Балканите и Европа

„Министерството на регионалното развитие и благоустройството има за свои...

От днес Анжел Вагенщайн – Джеки, вече е в стотната си година

Големият сценарист, писател и общественик Анжел Вагенщайн вчера навърши...