Българите са най-слаби поддръжници в Европа на Меркел и външната политика на Берлин

По отношение на очакванията за Германия след напускането на Меркел, има голям скептицизъм. Само 17% смятат, че Германия може ефективно да защитава европейските интереси в отношенията с Китай, докато за отношенията с Русия тази цифра е 20% и е 25% за САЩ

Ангела Меркел може да се готви да се сбогува с фронтовата политика, но мнозина в Европа биха я подкрепили да заеме поста на ръководител на ЕС, според проучване, публикувано днес от мозъчния тръст на Европейския съвет по външни отношения (ECFR), предаде БГНЕС.

Поставени пред хипотетичен избор между Меркел и френския президент Еманюел Макрон да станат председател на ЕС, мнозинството европейци избира германския канцлер, според проучването, за което информира „Политико“.

Около 58% от холандските респонденти, 57% от испанците и 52% от португалците подкрепят Меркел в тази фантастична надпревара, в сравнение със съответно 6%, 9% и 11% в полза на Макрон.

Единствено българите са с твърдо негативна нагласа по отношение на Меркел, с 31% в подкрепа на германския канцлер – равно на броя, заявили, че изобщо няма да гласуват. Само 12% от анкетираните българи подкрепят Макрон.

По отношение на очакванията за Германия след напускането на Меркел, има голям скептицизъм към страната по въпросите на външната политика. Само 17% смятат, че Германия може ефективно да защитава европейските интереси в отношенията с Китай, докато за отношенията с Русия тази цифра е 20% и е 25% за САЩ. Респондентите от Франция, Полша, Италия и отново България са най-критични към геополитическото позициониране на Берлин.

В Германия 52% от анкетираните заявяват, че „златният век“ на страната е в миналото, което показва, че следващият канцлер има много работа след изборите на 26 септември.

„Те вече не могат да си позволят да останат неутрални или да следват статуквото“, каза Яна Пуглиерин, съавтор на изследването и старши сътрудник по политиката в ECFR, за задачата, която стои пред наследника на Меркел. „Време е Берлин да вземе страна.“

ECFR анкетира между 1000 и 3100 избиратели в Австрия, България, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия, Испания и Швеция през май и юни.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подобни статии

Петер Сиярто: Действията на Киев срещу договора с „Газпром“ са нарушение на унгарския суверенитет

В отговор министерството на външните работи на Украйна е привикало унгарския...

Още в катергорията

Гърция и Франция сключиха „историческо“ споразумение за отбрана

Сделката предвижда закупуването от Гърция на три фрегати, построени...

Джефри Сакс: Антикитайска истерия е в основата на действията срещу Кристалина Георгиева

Високопоставени американски сенатори призоваха за „пълна отчетност“ около спора...