България извършва първи действия по екстрадирането на Евелин Банев – Брендо

Софийска градска прокуратура извършва действия по екстрадиционното производство спрямо Евелин Банев, осъден за пране на пари, съобщиха от Софийска градска прокуратура.

По-рано днес стана ясно, че Брендо е бил арестуван в Украйна. Живял там под чужда самоличност и управлявал нарколаборатория.

Днес Софийска градска прокуратура (СГП) изпрати предложение до Върховна касационна прокуратура (ВКП) за изготвяне на молба за екстрадиция до Министерството на правосъдието на Украйна относно българския гражданин Евелин Банев с цел екстрадиция в България.

56-годишният Евелин Банев е осъден с влязла в сила присъда на 26.04.2018 г. за извършени от него престъпления. Признат за виновен за това, че за времето от 17.10.2002 г. до 30.05.2005 г. участвал в организирана престъпна група, създадена с цел финансови операции с парични средства, за които участниците знаели, че са придобити от незаконен трафик на наркотични вещества.

Осъденият Евелин Банев действал заедно със Симо Карайчев и Константин Дишлиев (починал). ОПГ действала на територията на Република България, Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия, Британски Вирджински острови, Съединени американски щати, Конфедерация Швейцария и Република Австрия.

На 20.07.2018 г. Софийска градска прокуратура е издала срещу него и Европейска заповед за арест, въз основа на която Банев е бил обявен за международно издирване в Шенгенската информационна система (ШИС). Понастоящем се извършват действия по екстрадиционното производство на задържаното в Украйна лице.

Подобни статии

Влизат в сила новите срокове за COVID карантината

Изолацията ще продължава по-малко както за заразените, така и за контактните...

Още в катергорията

Влизат в сила новите срокове за COVID карантината

Изолацията ще продължава по-малко както за заразените, така и...

Времето – 18 август 2022 г.

Днес ще бъде слънчево, след обяд над Източна България...

Правителството отпусна 800 000 лв. за български общности в чужбина

Българските граждани - постоянно или временно пребиваващи зад граница,...