България извършва първи действия по екстрадирането на Евелин Банев – Брендо

Софийска градска прокуратура извършва действия по екстрадиционното производство спрямо Евелин Банев, осъден за пране на пари, съобщиха от Софийска градска прокуратура.

По-рано днес стана ясно, че Брендо е бил арестуван в Украйна. Живял там под чужда самоличност и управлявал нарколаборатория.

Днес Софийска градска прокуратура (СГП) изпрати предложение до Върховна касационна прокуратура (ВКП) за изготвяне на молба за екстрадиция до Министерството на правосъдието на Украйна относно българския гражданин Евелин Банев с цел екстрадиция в България.

56-годишният Евелин Банев е осъден с влязла в сила присъда на 26.04.2018 г. за извършени от него престъпления. Признат за виновен за това, че за времето от 17.10.2002 г. до 30.05.2005 г. участвал в организирана престъпна група, създадена с цел финансови операции с парични средства, за които участниците знаели, че са придобити от незаконен трафик на наркотични вещества.

Осъденият Евелин Банев действал заедно със Симо Карайчев и Константин Дишлиев (починал). ОПГ действала на територията на Република България, Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия, Британски Вирджински острови, Съединени американски щати, Конфедерация Швейцария и Република Австрия.

На 20.07.2018 г. Софийска градска прокуратура е издала срещу него и Европейска заповед за арест, въз основа на която Банев е бил обявен за международно издирване в Шенгенската информационна система (ШИС). Понастоящем се извършват действия по екстрадиционното производство на задържаното в Украйна лице.

Подобни статии

В очакване на кабинет: По кои теми се договориха партиите и какво предстои

Четири партии, пет дни, 18 публични дискусии, десетки експерти - това най-общо...

Още в катергорията

В очакване на кабинет: По кои теми се договориха партиите и какво предстои

Четири партии, пет дни, 18 публични дискусии, десетки експерти...