Ваксината на Janssen с по-добра ефективност при Делта варианта, отколкото Pfizer

Все повече българи предпочитат еднодозовата ваксина срещу Covid-19. Toва показват данни на Министерството на здравеопазването за последните 4 месеца.

„В момента 300% повече от населението са болни от коронавирус, отколкото през същия период през миналата година. Произведени са 5 млрд. ваксини и са приложени върху 2 млрд. души. Имаме един голям опит с всичко, което се случва. В генерален аспект има решение – да се развиват РНК ваксините, поради това, че те се произвеждат много бързо“, заяви хематологът д-р Чавдар Ботев в студиото на „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че е важно да знаем каква част от населението е преболедувало Covid-19.

„В Индия се изследва населението и се установи, че около 2/3 от хората имат антитела. Хората, които са преболедували, боледуват 10-15 пъти по-малко отколкото ваксинираните. Това е една група от населението, която ние трябва да определим в България. Особено с еднодозовите ваксини може да постигнем един имунитет, който да предпази населението“, коментира още д-р Ботев.

По думите му ваксината на Janssen е показала много добра ефективност при Делта варианта – 93%, която е по-добра дори от тази на Pfizer.

„Хората предпочитат да си направят една ваксина. Важно е да се използват иРНК ваксините, защото са много добри. При Pfizer се установи, че се постига имунитет, който е малко по-краткотраен, затова вече в САЩ се говори за задължително трета доза“, уточни още хематологът.

Специалистът е категоричен, че мерки трябва да има, но не трябва да бъдат толкова строги, колкото в определени европейски страни, тъй като там се живее много трудно.

„В България положението се задържа и ние малко ако спазваме по-добри мерки – да носим маски, да се опитаме да се ваксинираме, всичко би било много добре“, добави д-р Ботев.

Относно ваксинацията на децата той посочи, че те не са еднородна група и има такива, които са с различни заболявания, за които е добре да бъде поставена ваксина, тъй като са с повишен риск.

„Представете си, че основната част от хората, които умират, са по-възрастни. Ние трябва да се съсредоточим върху тях, тоест те да бъдат ваксинирани. Ваксина като Moderna при хора на 69 г. осигурява имунитет за 3 месеца, тоест след третия месец нямаме антитела. Това са хора, които трябва да се пазят и ние трябва да ги ограничаваме“, обясни хематологът.

Ботев изтъкна, че ваксинацията като цяло е била насочена към по-възрастните, а при Делта варианта има особеност, че количеството вируси в горните дихателни пътища е от 1000 до 3000 пъти по-голямо и съответно се заразяват повече деца.

Хематологът отбеляза, че в действителност съществуват медикаменти, които са много ефективни срещу Ковид-19.

„Съществуват няколко лекарства, които са много ефективни. Но едно лекарство е достъпно тогава, когато е на пазара. Трябва много сериозна финансова институция да застане зад него и да го докара до финал. При това лекарство шансове има, защото освен от Израел е подкрепено и от Гърция. Те са във фаза 3 и данните действително са много добри“, уточни д-р Ботев пред Bulgaria ON AIR.

Хематологът каза, че август и септември са месеците, в които витамин D е най-висок в тялото и хората боледуват най-малко от вирусни заболявания.

„Ние в момента сме изправени срещу най-силния имунитет, който имаме през годината. След септември може да се очаква един много голям скок. Сега е времето да се ваксинираме, за да може да влезем с добро ниво на групов имунитет“, подчерта той.

Подобни статии

850 са новите заразени с COVID у нас, 27 са починали

Новите случаи на заразяване с коронавирус у нас през последните 24...

Още в катергорията

850 са новите заразени с COVID у нас, 27 са починали

Новите случаи на заразяване с коронавирус у нас през...

2192 новозаразени с COVID-19 за денонощие, почти 5000 души са в болници

Оздравелите за последното денонощие са 1030 2192 са новозаразените с...

2360 нови случая на COVID-19

1228 са излекуваните за последното денонощие  2360, с 1902 случая...