Велизар Енчев: Сексисткият речник на Асен Василев е антиреклама на Харвард

Може ли в щатска телевизия някой разюздано да говори за „топките“ на американски министър и това да му се размине?

Велизар Енчев

Бившият финансов министър и съуправляващ на „Продължаваме промяната“ Асен Василев обича често да казва това: “Румен Спецов има големи топки…“
Питам се: Това ли е изисканият език на завършилите в Харвард? Това ли е академичният изказ на преподавателите в престижния американски университет?
И може ли в щатска телевизия някой разюздано да говори за „топките“ на американски министър и това да му се размине, без никакви последствия за кариерата и публичния му имидж?
За сведение на примиращите от този сексистки език, подобен речник в САЩ води не само до социална и професионална елиминация, но и до съдебни дела с чудовищни финансови санкции.

А за сведение на Асен Василев, Съветът на Европа, който бди за спазването на човешките права на Стария континент, прие през март 2019 г. текст, включващ първата дефиниция на сексизма на международно ниво. Целта бе да се преустанови един грозен феномен, унижаващ и двата пола.
Съветът на Европа дефинира сексизма като проява на „исторически неравностойни отношения между жените и мъжете, водещ до дискриминация…“

Езикът и комуникацията не трябва да утвърждават хегемонията на мъжкия модел, се казва в документа и се препоръчва използването на неутрални форми.
Медийното ни пространство е залято от брутален сексизъм, тон за който даваше и едно телевизионно шоу. В него сексизмът и производните му цинизми станаха норма, покварила цяло едно поколение, което стана електоралната база на първата чалгарска партия в България.

Всъщност сексизмът на 44-годишния Асен Василев и на 20-годишното шоу ги прави братя по манталитет. А от сексисткия им манталитет до коалиционното партньорство има само една крачка.
Какво ли още ще ни сервират харвардските сексисти и родните чалгари?

Източник: Epicenter.bg

Подобни статии

Слави Василев: Борисов научи хората да протестират

“Служебното правителство е подложено на натиск” Напълно е възможна вълна от протести...

Още в катергорията

Слави Василев: Борисов научи хората да протестират

“Служебното правителство е подложено на натиск” Напълно е възможна вълна...

Анна Заркова: Искат си Корупцията обратно

Големите работодатели и синдикати протестират заедно днес – една...