Владимир Путин: САЩ и НАТО трябва да платят цената на възстановяването на Афганистан

Според него ШОС трябва да удвои усилията си за предотвратяване на заплахите от тероризъм, трафик на наркотици и религиозен екстремизъм, произхождащи от Афганистан

Руският президент Владимир Путин призова в петък държавите от САЩ и НАТО да поемат разходите за възстановяване на Афганистан, съобщават руските медии, цитирани от “Анадолската агенция“ и „Фокус“.

Путин, който е в самоизолация заради случаи на Covid-19, участва на двете срещи на високо равнище на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) и Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ), проведени в столицата на Душанбе на Таджикистан чрез видеовръзка.

Изразявайки подкрепа за контактите между ШОС и Афганистан, Путин подчерта, че организацията трябва да удвои усилията си за предотвратяване на заплахите от тероризъм, трафик на наркотици и религиозен екстремизъм, произхождащи от Афганистан.

Той също така отбеляза, че САЩ и НАТО, които според него са главно отговорни за положението в Афганистан, трябва да поемат разходите за възстановяване на разрушената от войната страна.

„Ние подкрепяме решението за започване на процеса на членство на Иран в ШОС, което е внесено за одобрение в Съвета на държавните глави на ШОС“, добави Путин.

Изразявайки сериозна загриженост относно положението в долината Панджшир и като цяло последните събития в Афганистан, той призова за по -тясно сътрудничество между въоръжените сили на страните членки на ШОС.

Междувременно президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев предложи създаването на център в югоизточната провинция Алмати за международна помощ за Афганистан.

Президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев, чиято страна също граничи с Афганистан, призова за размразяване на държавните активи, държани в чуждестранни банки, за да се улесни диалогът с ръководеното от талибаните правителство в Кабул.

Възхвалявайки приноса на ШОС за регионалната сигурност от създаването му, президентът на Киргизстан Садир Джапаров призова за създаване на пояс на сигурност в региона.

Подобни статии

Германия призова Конгреса на САЩ да не налага санкции на „Северен поток 2“

Германското правителство призова членовете на Конгреса на САЩ да не санкционират...

Още в катергорията

Германия призова Конгреса на САЩ да не налага санкции на „Северен поток 2“

Германското правителство призова членовете на Конгреса на САЩ да...

Макрон съобщи в „Туитър“, че си е поставил бустерна доза ваксина срещу коронавируса

Френският президент Емануел Макрон публикува съобщение в "Туитър", за...