„Галъп“: Ако изборите бяха сега, ИТН изпадат до четвърта позиция, ГЕРБ печелят

„Възраждане“ и ВМРО отново под бариерата

Ако изборите за Народно събрание бяха сега, резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС печелят гласовете на 22,5% от пълнолетните българи, а след тях се нарежда БСП с 16,1%. На трето място е „Демократична България“ с 15,8%, следвана от „Има такъв народ“ с 15,5% и ДПС с 11,9%. Над бариерата е и „Изправи се, България! Ние идваме!“ с 4,8%, а под нея остават „Възраждане“ с 3,1% и ВМРО с 2,4%.

 

Рейтингът на политиците

Данните са от национално представително изследване на общественото мнение, изготвено от „Галъп интернешънъл“. Тъй като е проведено между 2 и 10 септември, изследването няма как да установи подкрепата за тепърва създаващата се формация на Кирил Петков и Асен Василев, уточняват от „Галъп интернешънъл“, но добавят, че Петков и Василев са сред политическите фигури с най-бързо растящ личен рейтинг.

„При цялата условност на отчитането на лично доверие, при Борисов то е 15,1% (което е исторически минимум за него), докато при Кирил Петков през този месец е 33,8%, което го нарежда сред първите в класацията на най-харесваните политици, оглавявана от Румен Радев с лично доверие от 65,5% през този месец“, се казва в съобщението на „Галъп интернешънъл“.

Над 47% със сигурност ще гласуват

Според цитираното изследване 47,1% от имащите право на глас българи със сигурност възнамеряват да гласуват на предстоящите парламентарни избори. Други 23,8% вероятно биха гласували, но още не могат да кажат със сигурност. Това означава, че по всяка вероятност ще гласуват над 3 милиона българи. Изследването на включва гласовете от чужбина.

Малко по-различни електорални нагласи представя изследване на „Алфа рисърч“. И това проучване, проведено в периода от 8 до 15 септември, поставя ГЕРБ на първо място с 21,1%, но отрежда втората позиция на „Има такъв народ“ (ИТН) с 16,9%. С минимална разлика зад ИТН се нарежда БСП с 16,5%, а „Демократична България“ получава 13,2% от гласовете. „Изправи се БГ! Ние идваме!“ остава над бариерата с подкрепа от 4,1%, а близо под нея е „Възраждане“ с 3,5%.

Източник: DW

Подобни статии

НАЦИОНАЛНА ТРАГЕДИЯ! Киро скимти пред Митрофанова, моли, тя да оттегли нотата си. Този не знае къде се намира!

След като публикувахме нотата, която руският посланик Еленеора Митрофанова е изпратила...

Още в катергорията