Георги Георгиев е новият председател на Столичния общински съвет

До избора на председател на градския парламент сес тигна след оставката на досегашния председател Елен Герджиков по искане на Бойко Борисов

Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС е новият председател на Столичния общински съвет. Той беше избран с тайно гласуване. За него гласуваха 36 общински съветници, а недействителните бюлетини бяха 8.

Георгиев бе единствена кандидатура и бе номиниран от коалицията ГЕРБ – СДС. Останалите групи в общинския съвет на София не излъчиха кандидати. От Демократична България заявиха, че ще оспорват избора.

Георгиев е председател на комисията по финанси. До избора на председател на градския парламент се стигна след оставката на досегашния председател Елен Герджиков.

Мястото на Герджиков като общински съветник зае Миглена Атанасова, която положи клетва.

От Демократична България и независимият Борис Бонев се възмутиха от начина, по който Герджиков бе отстранен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, предава БНР.

Опозиционните партии многократно се обявиха против кандидатурата на Георгиев и посочиха, че тя е направена в разрез с процедурните правила.

Общинските съветници от ДБ категорично отказаха днес да бъде гласуван нов председател на СОС, който да замести Герджиков.

Борислав Игнатов, председател на групата на „Демократична България“, е оттеглил подписа си за гласуване на нов председател на Столичния общински съвет: „Бях потресен от изказването на г-н Борисов, който каза, че лично той е уволнил и накарал г-н Герджиков да подаде оставка, което за мен е скандално, недопустимо. Не може, който и да е, партиен лидер, владика или какъвто и да е друг пост и ранг в обществото да уволнява когото и да е, който е пряко избран от избирателите“.

Борис Бонев обвини колегите си от групата на ГЕРБ-СДС в лицемерие: „Председателят на Общинския съвет е вторият най-важен човек в Столична община. Неговата оставка, неговото уволнение се случи от един партиен лидер. А какво казва кметът на София? Къде е г-жа Фандъкова?! Защо мълчи и не я ли интересува, че някой се меси в работата на Столичната община и Общински съвет?! Защо вече втори ден тя нищо не е казала след подаването на оставката при положение, че в предизборната кампания изключително категорично твърдеше, че Елен Герджиков и Малина Едрева на всяка цена остава в екипа ѝ, защото е много доволна от тях“.

От своя страна Малина Едрева, председател на групата ГЕРБ-СДС, бе категорична, че общинските съветници работят активно за развитието на града и няма от какво да се срамуват, в това число и Елен Герджиков.

Вчера на среща с активисти на ГЕРБ в Пловдив лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че лично е поискал оставката на Герджиков, тъй като не се справя с работата и „оставя общински съветници да си правят кариера на гърба на ГЕРБ“.

Подобни статии

Още в катергорията