Градският съд осъди Валери Симеонов за клевета срещу журналисти от бТВ

Софийският градски съд осъди лидера на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов за клевета срещу журналисти. Делото срещу него бе заведено от журналиста и водещ на сутрешния блок в бТВ Антон Хекимян и Венелин Петков, бивш шеф на „Новини, актуални предавания и спорт“ в бТВ, заради изказване на Валери Симеонов пред обществената телевизия, в което той обявява Хекимян и Петков за корумпирани.

През февруари 2020 година водещата тема в медиите беше делото срещу Васил Божков, неговото бягство в Дубай и одържавяването на лотарийния му бизнес. Водещ политически говорител на управляващата коалиция срещу Божков и лотарията му беше именно Валери Симеонов, а бТВ бе телевизия с остра позиция към управлението на кабинета „Борисов 3“.

На 11 февруари 2020 г. тогавашният депутат от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов гостува в сутрешния блок по БНТ. Водещата му задава въпроса дали може да излезе някой корумпиран политик от скандала, а Симеонов рязко обръща темата към телевизионните водещи. Журналистиката от БНТ го пита дали той знае за корумпиран телевизионен водещ в България, на който въпрос Симеонов отговоря с думите: „Ама наистина ли не знаете?“

Следва обяснението му: „Ето ви го един Антон Хекимян. Вижте, с имена говоря. Ето ви го един Венелин Петков. Сега ме гледате и в погледа ви говори: „Ма що казвате имена на мои колеги?“

Интервюто на Валери Симеонов получи сериозен отзвук в останалите медии, а Венелин Петков и Антон Хекимян заведоха гражданско дело за непозволено увреждане срещу депутата.

Пред съда Сименов оспорва твърдението, че е казал по адрес на двамата, че са „корумпирани телевизионни водещи“. Той обяснява, че не е изричал към тях фактически твърдения, а единствено своето лично оценъчно мнение. Симеонов се позовава на правото на свобода на изразяване, която е защитена от българската конституция и Европейската конвенция по правата на човека.

Съдия Росен Димитров обаче смята, че лидерът на НФСБ е наклеветил журналистите, като им е приписал престъплението „корупция“.

„За съда е категоричен изводът, че с тези си изказвания ответникът е приписал престъпление на двамата журналисти, изразяващо се в това, че срещу лична полза или облага умишлено не са дали гласност на подаден им от трето лице сигнал за извършвани престъпления и не са сезирали прокуратурата за тази информация. По делото няма доказателства, а и твърдения в такава насока, ищците да са признати за виновни за извършване на корупционни действия, за престъплението подкуп или за лично укривателство или да има висящи наказателни производства в тази връзка“, се казва в съдебното решение.

Валери Симеонов е осъден да плати по 8000 лв. на всеки един от двамата журналисти. Решението може да се обжалва пред апелативния съд.

В момента Антон Хекимян е шеф на новините на бТВ, а Венелин Петков бе отстранен от поста веднага след като телевизията смени собствеността си.

Предисторията

Хекимян и Петков засега успяват да спечелят делото си срещу Симеонов, но през пролетта на тази година новите собственици на бТВ решиха да прекратят съдебните дела, заведени срещу хазартния бос Цветомир Найденов и сайта „Блиц“.

Цветомир Найденов е лицето на компанията за залагания Efbet и дългогодишен съдружник на Васил Божков в „Еврофутбол“. Именно Найденов подаде в прокуратурата сигнала, който създаде възможност за провеждане на мащабната атака срещу бизнеса на Божков през януари 2020 година. Той обвинява Божков в опит за присвояване на бизнеса му и дори в заплаха за убийство.

През декември 2019 г. Найденов прави връзка с журналистите от бТВ, за да им разкаже за сигналите си срещу Божков, но телевизията решава да не съобщи за това. Именно тази среща дава повод на Валери Симеонов да отприщи атаката срещу неудобната тогава за управляващите медия.

В началото на юни 2020 г. ръководството на „Би Ти Ви Медиа Груп“ обяви, че завежда дело за клевета срещу сайта „Блиц“ и съсобственика на Efbet Цветомир Найденов. През март 2021 година те са прекрати, а обяснението е: „бизнес решение“.

„Да, бТВ прекрати съдебните дела във връзка с миналогодишната клеветническа кампания „Божков ТВ“. Това е изцяло бизнес решение. бТВ продължава да вярва в професионализма и почтеността на бившите си и настоящи служители и ръководство от този период, но няма нужда от дългогодишни дела, за да се увери в това. Прекратяването на съдебните спорове не променя позицията на бТВ по въпроса“, обяви телевизията в позиция, изпратена в отговор на запитването на Mediapool.

Делата обаче не бяха заведени, защото ръководството на бТВ се е съмнявало в собствените си журналисти, а тъкмо, за да защити тяхната репутация.

Делата бяха заведени от бТВ в момент, в който телевизията се беше превърнала в най-неудобната голяма медия за статуквото. Нейният екип отразяваше активно антикорупционните протести срещу правителството и главния прокурор, а нейните журналисти не спестяваха острите въпроси към управляващите. Самият премиер Бойко Борисов си изпусна нервите като обяви, че бТВ била „Божков ТВ“.

В началото на октомври м.г. бТВ официално стана собственост на инвестиционния фонд PPF на вече покойния чешкия милиардер Петър Келнер. След това делата срещу Найденов и „Блиц“ бяха прекратени.

Подобни статии

Още в катергорията