Гълъб Донев: И за пенсионерите, и за майките, и за бизнеса има осигурени пари

Добавките от 120 лева към пенсиите и разходите за увеличение на майчинските ще струват на бюджета около 905 млн. лева и средствата са гарантирани, посочи социалният министър

Както е разчетен бюджетът от Народното събрание и както бе приет бюджетът за Държавното обществено осигуряване и държавния бюджет, парите за пенсиите са осигурени. 120-те лева за пенсионерите ще бъдат изплащани като антикризисна мярка и всички български пенсионери ще получават тази добавка, независимо от размера на пенсиите им. Това заяви в сутрешния блок на bTV служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.
Той призна, че колкото и да се увеличават пенсиите, те все няма да бъдат достатъчно адекватни, за да осигурят добро качество на живот за пенсионерите в страната.

Гълъб Донев увери, че няма риск преизчисляването на пенсиите от 25 декември да не се случи, тъй като промените вече са заложени трайно в Кодекса за социално осигуряване.
На въпрос какво ще се случи с добавката от 120 лева след Нова година социалният министър посочи, че това ще бъде решено от следващия парламент.
„Какво ще се случи от 1 януари ще реши новото Народно събрание. Но е факт, че тази добавка подпомага българските пенсионери, защото всеки един лев го използват, за да задоволят своите нужди, а по този начин подпомогат и потреблението в страната“, коментира той.

„Както се видя, парламентът не можа да излъчи редовно правителство, затова промените, започнати от служебния кабинет, бяха свързани с повишаването на доходите на българските пенсионери. Целяхме всички пенсионери да получат увеличение на пенсиите, така че беше резонно служебното правителство да предложи това увеличение на пенсиите“, добави още социалният министър.
Той поясни, че в момента около 24 хил. пенсии са ограничени от тавана.
„В момента 24 хил. пенсии са с таван. Трябва постепенно да нараства максималният осигурителен доход и плавно да нараства и максималната пенсия. Възможно е вдигане на 3400-3600 лв. на осигурителния доход“, каза министър Донев.

На въпрос за увеличението на размера на майчинските помощи за втората година на 650 лева Гълъб Донев заяви, че то влиза в сила от 1 октомври, за което също има решение на Народното събрание.
Добавките от 120 лева към пенсиите и разходите за увеличение на майчинските ще струват на бюджета около 905 млн. лева и средствата са гарантирани, посочи социалният министър.
,,При нас майчинството е едно от най-дългите в света – 410 дни. Майките получават 90% от осигурителния доход, на който са се осигурявали. Разбира се, при по-дълго откъсване от пазара на труда се губят професионални умения и качества, като по-малкото участие в пазара на труда води и до различни размери в пенсиите“, допълни той.

Що се касае до икономическите мерки в помощ на бизнеса, Гълъб Донев подчерта, че през юни и юли са били изплатени средства в размер на близо 120 млн. лева по мярката 60/40, а помощта за август „предстои да се разгледа“.

Министър Донев увери, че средства ще получат и тези родители на ученици, които са принудени да останат вкъщи и да използват неплатен отпуск заради обявените противоепидемични мерки.
Родителите, които заради обявените противоепидемични мерки ще останат вкъщи и ще ползват неплатен отпуск, ще получават за едно дете една минимална работна заплата, а при две и повече деца – 930 лева. Това са пари, които също са гарантирани, обяви в заключение Гълъб Донев.
Донев каза, че все още не е разговарял с президента Радев за оставането си в следващия служебен кабинет.

Подобни статии

Зарков: Имам реални шансове да оглавя БСП

Според него един от проблемите в столетницата, особено през последната година...

Още в катергорията

Зарков: Имам реални шансове да оглавя БСП

Според него един от проблемите в столетницата, особено през...

Нови документи разкриват нарушения в схемата за „Автомагистрали“

Дружеството е действало изпреварващо и ударно по набиране на...

2379 нови случаи на коронавирус, 44 са починалите

Оздравелите са 1239 за последното денонощие Положителни са близо 16%...