Гърция купува още 6 изтребителя на фона на напрежението с Турция

Турция е категорична, че това няма да промени баланса на силите в региона

Гърция обяви, че планира да закупи още шест изтребителя „Рафал” (Dassault Rafale), докато напрежението с Турция продължава да се разраства в Източното Средиземноморие, предаде „Дейли Сабах”, цитирано от fakti.bg.

Атина вече е поръчала 18 от самолетите. „Скоро ще имаме 24“, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в реч в Солун, излъчена по гръцката телевизия. Гърция и Турция се доближиха до военна конфронтация заради сондажи на газ в Източното Средиземноморие миналата година.

Атина също така участва в преговори за закупуване на четири нови фрегати, според съобщения на гръцките медии. Турция често е заявявала, че очаква съседката ѝ Гърция да предприеме мирни политически решения, а не агресивни. Министърът на отбраната Хулуси Акар заяви наскоро, че френските самолети втора ръка няма да променят баланса на силите в региона.

Гърция е заделила 11,5 милиарда евро за модернизация на въоръжените си сили през следващите пет години, в момент на засилено напрежение със съседна Турция. Доставката на предварително договорените 18 изтребителя „Рафал” – 12 в момента в експлоатация във Франция и шест нови самолета, които ще бъдат построени от Dassault Aviation – се очаква да започне в средата на другата година и да бъде завършена за две години.

 

Подобни статии

Меркел предупреждава ЕС: Не спирайте парите за Полша и Унгария преди да разговаряте с тях

Германският канцлер Ангела Меркел призова ЕС да не бърза да спира...

Още в катергорията

Брекзит: Време е ЕС да каже на Лондон „стига“!

Европейският съюз не бива да прави нови отстъпки на...

Британските власти обявиха убийството на депутата Дейвид Еймс за терористичен акт

Британската полиция съобщи, че убийството на депутата Дейвид Еймс в Есекс...