Гърция купува още 6 изтребителя на фона на напрежението с Турция

Турция е категорична, че това няма да промени баланса на силите в региона

Гърция обяви, че планира да закупи още шест изтребителя „Рафал” (Dassault Rafale), докато напрежението с Турция продължава да се разраства в Източното Средиземноморие, предаде „Дейли Сабах”, цитирано от fakti.bg.

Атина вече е поръчала 18 от самолетите. „Скоро ще имаме 24“, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в реч в Солун, излъчена по гръцката телевизия. Гърция и Турция се доближиха до военна конфронтация заради сондажи на газ в Източното Средиземноморие миналата година.

Атина също така участва в преговори за закупуване на четири нови фрегати, според съобщения на гръцките медии. Турция често е заявявала, че очаква съседката ѝ Гърция да предприеме мирни политически решения, а не агресивни. Министърът на отбраната Хулуси Акар заяви наскоро, че френските самолети втора ръка няма да променят баланса на силите в региона.

Гърция е заделила 11,5 милиарда евро за модернизация на въоръжените си сили през следващите пет години, в момент на засилено напрежение със съседна Турция. Доставката на предварително договорените 18 изтребителя „Рафал” – 12 в момента в експлоатация във Франция и шест нови самолета, които ще бъдат построени от Dassault Aviation – се очаква да започне в средата на другата година и да бъде завършена за две години.

 

Подобни статии

Американски авиокомпании: 5G е опасно за полетите!

Призив от американски авиокомпании Мениджъри на американски пътнически и товарни авиопревозвачи предупреждават,...

Още в катергорията

Американски авиокомпании: 5G е опасно за полетите!

Призив от американски авиокомпании Мениджъри на американски пътнически и товарни...

Foreign Affairs: Време е НАТО да затвори врати

Днес алиансът представлява разхлабено и разтегливо чудовище от 30...