Депутатите одобриха на първо четене закриването на спецсъда и спецпрокуратурата

Пропадна заседанието на комисията по контрол на службите, Хаджигенов закъсня

Правната комисия в парламента прие на първо четене предложението на „Демократична България“ да бъдат разпуснати специализираните съд и прокуратура. Това стана ясно на заседанието днес, което се състоя само около 30 минути.

Все още не е ясно дали решението ще бъде окончателно гласувано и в пленарна зала.

На последното заседание в правната комисия присъства и главният прокурор Иван Гешев и представители на Висшия съдебен съвет (ВСС). Днес той не беше там.

Заседанието на парламентарната комисия по контрол на службите пропадна, след като депутатите от ГЕРБ, ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ не се явиха, предаде БНР.

Председателят на комисията Светлин Стоянов обясни, че днес е трябвало да се обсъжда проектът за Националната служба за охрана (НСО), с който се ограничава кръгът от лица, охранявани от службата: „Не се получи, защото, според мен, има хора, които защитават интересите на бившия министър-председател, на главния прокурор и на президента“, каза той.

Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ обясни, че не е присъствал на заседанието, защото по същото време е бил на заседание на другата комисия, за полицейското насилие.

„Предупредих председателя на тази комисия, че най-вероятно ще закъснея и няма да мога да дойда. Както виждате, почти 20 минути ми отне… Той беше точно на моята комисия. Аз изрично го предупредих, че оставам и ще дойда максимално бързо. За съжаление максимално бързо се оказа 20 минути“, каза Хаджигенов.

Припомняме, че със законопроекта се предвижда ограничаване кръга на лицата от различните власти да ползват охрана и специализиран транспорт от НСО. Ако промените бъдат гласувани и на второ четене, без охрана и транспорт ще останат бившият премиер Бойко Борисов, главният прокурор Иван Гешев, бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева, министрите и служители от администрацията на президента и други. Предложението беше прието на първо четене в пленарната зала с множество скандали.

Снимка: БНТ

Подобни статии

Мариана Попова с COVID, мъжът ù в НДК за номинацията на Радев за втори мандат

От много време се тестваме често вкъщи. Не сме си позволили...

Още в катергорията