Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за извънредни заседания за бюджета

Извънредни парламентарни заседания заради бюджетната актуализация няма да има. Мнозинството отхвърли предложението на парламентарната група на БСП да се заседава извънредно в събота и в следващия вторник, 7 септември, за да бъдат приети законопроектите за изменение и допълнение на държавния бюджет, предаде БНР.

Против гласуваха от „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, ГЕРБ не участваха в гласуването, ДПС се въздържаха.

Двучасовите дебати преминаха във взаимни обвинения между парламентарните групи в задкулисие.

БСП настояваше комисията по бюджет и финанси да проведе своето извънредно заседание в събота и предложи да се заседава извънредно и на 7 септември, вторник, като парламентарното заседание да бъде продължено до окончателното приемане на бюджетите на Здравната каса, на Държавното обществено осигуряване и държавния бюджет.

Последва остра реакция. Арман Бабикян от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ заяви, че приемането на закони на бегом не е рационална идея.

„Ако актуализацията на бюджета е важна за страната, е добре тя да бъде направена точно, детайлно, със съответните изчисления, а не на бегом, за да ходим на избори на октомврийската революция.“

Мария Капон намекна за задкулисие.

„Явно има други телефонни обаждания, които диктуват отнякъде на едни или други как да променят нещата.“

Това Биков от ГЕРБ определи ситуацията като: „Скатавки. И сега искат айде ако може малко тука побутайте актуализацията, занимавайте се тук, да има сериозен дебат. Ако може да потупкаме малко топката и парламентарните избори да отидат след президентските“.

„Щото ще вземе да ги спечели ГЕРБ. Пък ако спечели ГЕРБ президентът ще изпадне в неудобна ситуация. Ще стане много неудобно. Ще се окаже, че всичко дето го е говорил последните години, е претърпяло такъв крах, че никой не иска да му стане и смокиново листо даже“, продължи Биков.

„Вие издевателствате върху себе си от няколко месеца. Тука стана листопад, и листа падат и става и сериал.“

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ заяви, че днешният ден носи важно послание.

„Днес е денят за лицемерие на БСП. И причината не е бюджетът. Причината е, че ако този парламент не бъде съкратен с пет дена, той ще приема изваждането на Бюрото за защита от контрола на главния прокурор. Той може да приеме закриването на спецсъда и прокуратурата, той ще приеме нов закон за Националната служба за охрана и НСО ще варди само президента, премиера и председателя на Народното събрание. Затова БСП драпат, заедно с ГЕРБ, подозирам с ДПС, ако това предложение на БСП мине, те трябва да изпратят букет с цветя и шоколадови бонбони на Иван Гешев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че задкулисието не е в БСП.

„Може днес да внушавате лъжата за ГЕРБ и БСП, но наистина никога в политическата си, в житейската си кариера, не съм стъпвала в офис или кабинет на Борисов, както и в кабинет на Слави Трифонов, както и в кабинет на Христо Иванов. Какъв ви е проблемът не знам. Допреди две седмици не бяхме партия на статуквото, бяхме добрите, бяхме диалогичните. Сега изведнъж, когато нещата са на косъм да стават, си търсите причина защо не стават. Търсете си я някъде другаде. Не сме се хванали за този мандат заради себе си и заради постове, и това ви казахме. Нито искам да съм министър-председател, нито е редно да съм“, каза Нинова.

Борислав Сандов от „Демократична България“ е на мнение, че БСП не осъзнава ситуацията.

„Може би някой в тази среща е кимнал в неподходящ момент, за да разберат колегите от БСП, че вие всъщност сте съгласни. Сега разбирате ли защо ние не отиваме на такива срещи, които всъщност са празен пиар, и които после се интерпретират по начина, по който госпожа Нинова прецени.“

Мая Манолова декларира, че не е възможно парламентът да се занимава само с бюджета, тъй като ще се блокира приемането на другите закони, касаещи съдебната реформа, Националната служба за охрана и отбраната.

Подобни статии

9874 са новите случаи на COVID-19 за последните 24 часа

Това прави 22,5% положителни проби 9874 са новите случаи на COVID-19 за...

Още в катергорията

9874 са новите случаи на COVID-19 за последните 24 часа

Това прави 22,5% положителни проби 9874 са новите случаи на...

Пяна, бате. Отново пяна покрива хоризонта небесен

Или по-накратко. Видимо е, че трябват промени. Ама откъде...