Джефри Сакс: Антикитайска истерия е в основата на действията срещу Кристалина Георгиева

Високопоставени американски сенатори призоваха за „пълна отчетност“ около спора за подправени данни на Световната банка, в който беше въвлечена Кристалина Георгиева

Високопоставени американски сенатори призоваха за „пълна отчетност“ около спора за подправени данни на Световната банка, в който беше въвлечена Кристалина Георгиева, сега управляващ директор на Международния валутен фонд, предаде Ройтерс.

Същевременно в експертен коментар „Файненшъл таймс“ отбелязва, че в основата на атаката срещу Георгиева е отношението към Китай.

Атаката срещу управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева не е за предполагаемо фалшифициране на данните на Световната банка или за нейното управление. Тук става дума за ролята на Китай, а мнозина в американския Конгрес са срещу Георгиева, защото тя не е заклет враг на Пекин, пише във „Файненшъл таймс“ директорът на Центъра за устойчиво развитие към Колумбийския университет Джефри Сакс.

Според него трима републикански конгресмени в писмо до министъра на финансите Джанет Йелън в твърденията си срещу Георгиева „илюстрират как Китайската комунистическа партия, в преследването на личния си интерес, подкопава институции като МВФ, Световната здравна организация и ООН“.

Отбелязва се, че писмото призовата Министерството на финансите да докладва за „взаимодействията на директора Георгиева с китайските представители във фонда“, но всичко това отразява нарастващата американска истерия срещу Китай, смята авторът на статията.

Едно от обвиненията срещу Георгиева е, че тя е оказала натиск върху представители на Световната банка, за да премести класирането на Китай с няколко позиции напред в класацията „Да правиш бизнес“

Сакс пише още, че професионалистът отговарящ за проекта на Световната банка през 2018 г. – Шанта Девараджан, икономист и бивш професор в Харвардския университет, отрича Кристалина Георгиева да е имала някакъв натиск върху него и неговия екип.

Според Девараджан работата на екипа редовно е свързана с преценката на много фактори и не е необичайно правителствата да задават въпроси и да помолят банката да преразгледа доказателствата.

Източник: БНР

Подобни статии

Владимир Путин ще участва в срещата на водещите държави

Днес той проведе разговор с италианския премиер Марио Драги Руският държавен глава...

Още в катергорията

Владимир Путин ще участва в срещата на водещите държави

Днес той проведе разговор с италианския премиер Марио Драги Руският...

В Турция отново арестуват военни

Сред заподозрените са 110 студенти във военни училища, които...

Преди 80 години започва депортацията на евреите от Берлин

  “Всяка година идваме тук, за да си спомним за...