Доц. Атанас Мангъров: Преболедувалите COVID-19 няма да се разболеят от нов вариант на инфекцията

Ваксинираните продължават да се заразяват и да заразяват други хора, предупреди той и се обяви против новите противоепидемични мерки, които са в сила в страната ни от днес

Преболедувалите COVID-19 няма да се разболеят от нов вариант на инфекцията. Това каза в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ инфекционистът доц. Атанас Мангъров.

Той обясни, че новият „Мю“ е вариант на COVID-19, а не нов щам. От нов вариант на инфекцията могат да се разболеят само тези, които са ваксинирани, обясни той.

„Това, което трябва добре да се разбере – това са нови варианти, това не са нови щамове и всеки, който е карал някой от вариантите на COVID–19 – той няма да се разболее от нов вариант. От нов вариант могат да се разболеят само тези, които са ваксинирани, при които новите варианти са в състояние да преодолеят защитата, която е създадена от ваксината и всъщност всички, които са ваксинирани, рано или късно ще се разболеят от някой от вариантите. Когато това се случи, те вече няма да се разболяват от другите нови варианти. Ако се появи нов щам – COVID–20 или 21, евентуално тогава можем да говорим, че тези, които са преболедували, ще могат да се заразяват“, каза доц. Мангъров.

Ваксинираните продължават да се заразяват и да заразяват други хора и от епидемична гледна точка ваксинираният не се отличава от неваксинирания – и единият, и другият може да се зарази и да зарази други хора, допълни доц. Атанас Мангъров.

Той е против въвеждането на подобни противоепидемични мерки, които са в сила в страната ни от днес. Според доц. Атанас Мангъров инфекцията ще отшуми тогава, когато премине през цялото население.

Подобни статии

Съдът пусна листата на „Демократична България“ за Стара Загора

След като листата на "Демократична България" в Стара Загора не беше...

Още в катергорията