Доц. Славов: Днес г-н Гешев не е сред нас – щях да го питам дали чатенето с пиара на Борисов е елемент от независимостта

„Миналата година федералният главен прокурор на Швейцария беше принуден да си подаде оставката, защото е седнал да пие кафе с човек, който би трябвало да бъде разследван от прокуратурата“, припомни народният представител

„Щях да попитам г-н Главния прокурор, когато говори за независимостта на прокуратурата и съдебната власт, а в същото време си чати с пиара на бившия премиер, дали това е елемент от тази независимост или трябва да го разбираме по някакъв друг начин“.

Това каза народният представител от „Демократична България“ в началото на днешното извънредно заседание на постоянната парламентарна Комисия по конституционни и правни въпроси. На въпросното заседание се обсъждат прoмeнитe в Зaкoнa зa cъдeбнaтa влacт, внeceни oт „Дeмoкрaтичнa Бългaрия“. Тe прeдвиждaт зaкривaнeтo нa cпeциaлизирaнитe cъд и прoкурaтурa, кaктo и нoв нaчин нa избoр нa члeнoвeтe нa Виcшия cъдeбeн cъвeт. За разлика от предходното заседание на комисията в петък – 10 септември 2021 година, днес главният прокурор Иван Гешев не участва в дискусията.

Именно на заседанието на същата комисия в петък Гешев беше заснет как разменя писмена комуникация с пиара на Бойко Борисов Севдалина Арнаудова или Pi ar Sevi Boiko, както е записан нейният контакт в телефонния указател на главния прокурор.

„За съжаление обаче днес г-н Гешев не е сред нас. Вероятно има важни срещи, които възпрепятстват неговото присъствие, но този казус от миналата седмица е поредното доказателство за необходимостта да престъпим към промяната, за която говорим. Промяна не само на органите на специализираното правосъдие, но промяна и по отношение на статута и мястото на главния прокурор в цялата ни система на правораздаване“, каза още доц. Атанас Славов.

„Миналата година федералният главен прокурор на Швейцария беше принуден да си подаде оставката, защото е седнал да пие кафе с човек, който би трябвало да бъде разследван от прокуратурата. Когато излязоха данните за пиара на г-н Борисов, за палата в полите на Витоша, за трансмисията, която тя (б.р. Севда Арнаудова) има в отношенията с Божков и с други бизнесмени, вместо госпожата да е разследвана – или най-малкото да да е обект на прокурорска проверка от същата тази институция на главния прокурор, тя си чати в реално време с главния прокурор по време на заседание на Комисията по конституционни и правни въпроси“, каза още народният представител.

„По-голямо доказателство за необходимостта от промени в системата на българската прокуратура и в съдебната власт, мисля, че трудно можем да видим“, заключи той.

Подобни статии

Общинският председател на БСП-Сливен оттегли подкрепата си за Румен Радев

Считам, че няма нищо лошо в правенето на лицеви опори и...

Още в катергорията

Кадиев: Ако всички ваксинирани измрат, ще останат най-умните – ние, македонци, румънци и Африка

Социалистът Георги Кадиев публично защити противоепидемичните мерки и дори...

Бившият премиер злорадства, доволно потрива ръчища и се радва на кризите, бедите и страданията на хората

ЧУДОВИЩЕТО СЕ НАРИЧА ДЕМАГОГИЯ! Бившият премиер и Главатар на ГЕРБопитеците...