Д-р Цветелина Великова, имунолог: До 2025 година може да продължи пандемията

След 10 години пак може да се случи същото, категорични са специалистите

“До 2025 година смятам, че ще приключи днешната пандемия. Бих я сравнила с предишните две епидемии с коронавируси – SARS 1 и MERS. Те не прерастнаха в пандемии, заради техния висок леталитет – тоест реално заразените не са могли да разпространят толкова много вируса. Докато сега с SARS – CoV 2 има едно широко разпространение, и макар при висок леталитет спрямо други заболявания, то при тази миграция на хора в световен мащаб, той прерасна в пандемия.

А следейки темпа на ваксиниране и изменчивостта на вируса, поне 5 години би продължила тази пандемия.“

Това заяви по БНР д-р Цветелина Великова, клиничен имунолог в болница „Лозенец“. Тоест до 2025 година, а може България да остане един от последните резервоари на болестта, каза още д-р Великова.

„Интензвното разпространение на вирусите започва тогава, откогато хората имат домашни животни – те се източникът на вируси. Следват тежки пандемии – от сблъсъкът на обществото с вируси и това ще продължи и може да се предвиди. Така че, след 10 години пак може да се случи същото.

А когато имаме такъв вирус „звезда“, който има перфектното съотношение между смъртност и заболяемост, да се предава ефективно, без да убива гостоприемника, аз лично смятам, че както и много други вируси, той ще бъде вечен спътник на човешката популация от тук насетне“, разясни Деян Денев, директор на Асоциация на научно-изследователските и фармацевтични производител.

По думите му имайки ваксините, трябва да ги използваме.

„4 грипни пандемии са описани обстойно в историята на човечеството. На базата на тези проучвания, мога да кажа, че и пандемията от COVID-19 ще приключи за общо около две години и половина.
Но разликата тук е, че този вирус се разпространява много по-дълго от грипния, има и по-дълъг инкубационен период, поясни проф. д-р Мария Николова – клиничен имунолог в Националния център по заразни и паразитни болести.

Ще трябва ли да се ваксинираме всяка година – това зависи от скоростта на новите мутации и какви ще са те – дали ще са много променени.

Проучаванията дотук показват, че ваксините дават продължителен имунен отговор, категорична е проф. Николова, който поддържа седмичен графичен анализ на данните от Националната информационна система за CОVID-19 в България.

Експертите поясняват, че антителата са продукт на имунната реакция, които с времето намаляват. Много по-важни са клетките, които ги образуват – В и Т лимфоцитите – те убиват заразените с вируса клетки. Тези клетки – Т и В клетките, след среща с вируса, могат да живеят много дълго, това са клетките на имунната памет. Това са механизмите на предпазване, посочват имунулозите.

Много е важно да се знае, че все още няма единодушно мнение кой е защитният титър на антитела, който да ни защитава от преболедуване. По-важно е имунните клетки, които продуцират тези антитела, да бъдат в готовност, сочат научните данни.

Снимка: БНР

Подобни статии

Проф. Коста Костов: Епидемията ни отне здравия разум и още търсим трюфели там, където не растат

Ваксините не оправдаха напълно оптимистичните ни очаквания, защото не са достатъчно...

Още в катергорията