ЕК призовава да се подобри безопасността на журналистите в ЕС

Наред с другото в препоръката се призовава за създаването на независими национални служби за подкрепа, включително телефонни линии за помощ, правни консултации, психологическа подкрепа и приюти за журналисти и медийни специалисти, изправени пред заплахи

В речта си за състоянието на Съюза, произнесена на 15 септември 2021 г., председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: „Информацията е обществено благо. Трябва да защитаваме онези, които създават прозрачност – журналистите“. Ето защо Европейската комисия отправи препоръка за по-добра защита на журналистите, съобщиха от нейната пресслужба.

Както заяви председателят Урсула фон дер Лайен в речта си за състоянието на Съюза, Комисията представя за пръв път своя препоръка за повишаване на безопасността на журналистите и другите медийни специалисти.

Комисията определя действия за държавите членки с цел подобряване на безопасността на журналистите както офлайн, така и онлайн. Наред с другото в препоръката се призовава за създаването на независими национални служби за подкрепа, включително телефонни линии за помощ, правни консултации, психологическа подкрепа и приюти за журналисти и медийни специалисти, изправени пред заплахи. Тя съдържа също така призив за по-добра защита на журналистите по време на демонстрации, за повече безопасност в интернет и за специална подкрепа на жените журналисти.

Подобни статии

Германия призова Конгреса на САЩ да не налага санкции на „Северен поток 2“

Германското правителство призова членовете на Конгреса на САЩ да не санкционират...

Още в катергорията

Германия призова Конгреса на САЩ да не налага санкции на „Северен поток 2“

Германското правителство призова членовете на Конгреса на САЩ да...

Макрон съобщи в „Туитър“, че си е поставил бустерна доза ваксина срещу коронавируса

Френският президент Емануел Макрон публикува съобщение в "Туитър", за...