Елена Йончева: България губи 11 млрд. евро всяка година заради корупцията

Според нея е важно в следващото правителство, което дойде на власт, да започне спешни реформи, за да се справи с проблемите с корупцията. Корупцията убива усещането за справедливост и надеждата, предупреди тя

ЛИБЕ е много специална мониторингова група към ЕП. Тя отива на място, когато има проблеми в някоя държава. Тя не прави разследване, а предизвиква много сериозен доклад, който отеква в Брюксел и се предприемат мерки. Това каза тя по повод посещението на Мониторинговата група на ЕП, свързана с гражданските свободи в България.

„В България всичко изглеждаше наред, но на място нещата не стоят така“, установи групата от ЕП.

„Причината да сме тук са двата отказа на Бойко Борисов да се яви в комисията. Корупцията в България е грабеж. Има разследвания, които показват, че 11 млрд. евро всяка година България губи, заради корупцията. Корупцията е вследствие на лошо управление и това трябва да се промени. Важно е да има реформа в съдебната система“, категорична е Йончева.

Според нея е важно в следващото правителство, което дойде на власт, да започне спешни реформи, за да се справи с проблемите с корупцията. „Корупцията убива усещането за справедливост и надеждата“, предупреди тя.

Другата тема, заради която сме тук, е свободата на медиите, посочи евродепутатът.

„Ние ще предприемем редовни посещения в България, за да подпомогнем демократичните процеси и да следим на място какво се случва“, разясни Йончева.

„Всички ние сме жертви на тази система. Обнадеждаващо е случващото се в страната и отстраняването на ГЕРБ от власт“, смята евродепутатът.

Източник: Epicenter.bg

Подобни статии

Още в катергорията