Ердоган: Турция ще купи още С-400

В бъдеще никой няма да може да се намесва в това какви системи за отбрана придобиваме, от коя държава, на какво ниво, подчерта турският президент

Турция възнамерява в бъдеще да закупи от Русия допълнителни зенитно-ракетни системи (ЗРС) С-400. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за телевизионния канал CBS, предава epicenter.bg.

На въпрос на журналист дали Анкара планира да направи това, турският лидер отговори: „В бъдеще никой няма да може да се намесва в това какви системи за отбрана придобиваме, от коя държава, на какво ниво. Никой не може да се меси в това. Само ние можем да вземаме такива решения“. „Разбира се, разбира се, да“, подчерта Ердоган.

Русия и Турция подписаха договор за доставката на системи за противовъздушна отбрана С-400 през 2017 г. Турция беше първата страна от НАТО, която придоби тези системи от Русия. Решението на Анкара предизвика рязко негативна реакция от Вашингтон и Алианса като цяло. САЩ не спират да се опитват да накарат Турция да изостави руските системи за ПВО. Поради факта, че Турция не се поддава на натиск и не се отказва от С-400, Вашингтон преди това изключи Анкара от американската програма за производство на изтребител-бомбардировач от пето поколение F-35. Освен това САЩ дълго време заплашваха Турция с въвеждането на редица едностранни санкции за закупуването на С-400, но не бързаха да предприемат тези стъпки, защото се опасяваха от допълнително влошаване на отношенията с ключов съюзник на НАТО и Анкара предупреди, че няма да остави без отговор прилагането на такива ограничения. През декември 2020 г. Вашингтон наложи санкции.

Подобни статии

Владимир Путин ще участва в срещата на водещите държави

Днес той проведе разговор с италианския премиер Марио Драги Руският държавен глава...

Още в катергорията

Владимир Путин ще участва в срещата на водещите държави

Днес той проведе разговор с италианския премиер Марио Драги Руският...

В Турция отново арестуват военни

Сред заподозрените са 110 студенти във военни училища, които...

Преди 80 години започва депортацията на евреите от Берлин

  “Всяка година идваме тук, за да си спомним за...