Заев: Страната ни се нарича Република Северна Македония, не е Република С. Македония

Македонският премиер настоя да се използва конституционното наименование на страната

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев настоя да се използва конституционното наименование на страната. „Страната ни се нарича Република Северна Македония, не е Република С. Македония и това е преди всичко унижение спрямо държавата и Конституцията на страната, разбира се, и на Преспанското споразумение, което прерасна в закон с ратификацията му в парламента, но у нас това е преведено в Конституцията. Да не зачитате Конституцията на държавата и името на страната – мога да разбера, че някой не е съгласен с този процес и други подобни, но всички сме съгласни с демокрацията. „Демокрацията казва, че новата Конституция е приета с мнозинство от две трети заради бъдещите перспективи на децата, младежта, нашата интеграция в НАТО и ЕС.“, обясни Заев пред репортери в четвъртък, съобщава вестник „Банкеръ“.

Премиерът настоя за зачитане на Конституцията и законите в страната и задължението на политическите субекти да ги спазват, „за да могат гражданите също да следват това“, което Конституцията и законите означават за държавата.

Разговори с България

Заев обяви в четвъртък, че в рамките на Бледския форум е разговарял с българския президент Румен Радев, при което е изразил надежда, че политическите субекти ще успеят да сформират правителство, което е важно за вземане на решения. „Мисля, че очакванията за сформиране на редовно правителство биха могли да допринесат за бързото разблокиране на процеса на интеграция на Северна Македония в ЕС“, заяви Заев.

„Имайки предвид техните конституционни срокове от 15 дни за получаване на мандат, остава нашата надежда, че ще сформират редовно правителство, за да може в края на декември, когато ще се проведе Съветът на министрите и Европейският съвет, да се вземе решението по време на словенското председателство“, допълни той.

Подобни статии

Арнолд Шварценегер катастрофира в Лос Анджелис, ранена е жена (СНИМКИ)

Актьорът не е пострадал при инцидента Холивудският актьор и бивш губернатор на...

Още в катергорията

Арнолд Шварценегер катастрофира в Лос Анджелис, ранена е жена (СНИМКИ)

Актьорът не е пострадал при инцидента Холивудският актьор и бивш...

Възможна е нова среща на върха между САЩ и Русия

Това обаче ще стане при ясно договорени правила Възможно е...

Макрон отива на посещение в Германия

Френският държавен глава Еманюел Макрон ще посети Германия във...