Зам.-градски прокурор Ивайло Илиев: Българската прокуратура вече е изпратила документи до Украйна за предварително задържане на Евелин Банев

Евелин Банев – Брендо има присъди в Италия и Румъния

Българската прокуратура вече е изпратила документи до Украйна за предварително задържане на Евелин Банев – Брендо, обясни заместник-градският прокурор на София Ивайло Илиев.

Банев беше задържан край Киев преди няколко дни. Той беше осъден през 2018 година за престъпна група за пране на пари от наркотици. Има наложени шест години затвор. Банев има присъди в Италия и Румъния.

Именно данните по българското дело са изпратени на украинските власти. Така Банев е задържан за 20 дни – до 25 септември. До тази дата България трябва да прати молба за екстрадиция, което вече се е случило. „Какво ще е крайното решение и кога, не може да се кажа, защото законодателството на двете държави е различно“, поясни Илиев.

 

 

„Случаят с Банев е своеобразен правен прецедент, защото той е лице, което търсят три държави“, каза Илиев и уточни, че логиката е като български гражданин задържаният да бъде върнат у нас. Има обаче колизия с италианската присъда, защото тя е най-тежка.

Ако бъде върнат в България, страната ни ще изиска информация за останалите присъди. При тази хипотеза важат правата за обединяване на присъди, отбелязва БТА.

Подобни статии

Костадинов: „Възраждане“ е първа политическа сила, според данните, с които разполагаме

"Възраждане " ще се яви самостоятелно на изборите, както винаги досега, каза...

Още в катергорията