Здравният министър на Северна Македония хвърли оставка заради трагедията в болницата в Тетово

Министърът на здравеопазването на Северна Македония Венко Филипче подаде оставка тази вечер след трагедията, причинена от пожара в болницата за пациенти с COVID-19

„Преди година и половина, когато регистрирахме първия случай на ковид – помня, че тогава имахме две пресконференции на същото това място, оттогава винаги стоях открито прозрачно и съобщавах добрите и лошите новини. Никога не бягах от критика, не дължах отговор, правех всичко, за да победим пандемията. Всички решения, които бяха вземани, бяха с единствената цел да защитим здравето на гражданите. Последната трагедия в Тетово ме засегна много силно, съжалявам за загиналите, съчувствам на семействата, няма думи, които да опишат това и да се компенсира загубата. Като лекар и като министър имам почтеност и поради морални причини връчих писмено оставката си на премиера Зоран Заев”, каза Филипче.

Той благодари на всички, които са работили с него по време на службата му като министър и по време на пандемията, особено на представителите на медиите, за тяхната прозрачност и подкрепа.

По-рано през деня оставка подадоха заместник-министърът на здравеопазването Илир Хасани, директорът на тетовската болница Флорин Бесими и икономическият директор Артан Етеми.

Пожарът избухна на 8 септември около 21.00 часа местно време в болница в Тетово, построена специално за пациенти заразени с коронавирус.

По първоначална информация пожарът е причинен от експлозия. Инцидентът стана. В момента на избухването на пожара в отделението е имало 24 пациенти. До момента е потвърдена смъртта на 15 души.

В разследването за причините на трагичния инцидент участват петима прокурори, съобщиха от прокуратурата в Скопие.

Правителството на РСМ обяви тридневен траур (четвъртък, петък и събота) във връзка с трагедията в тетовската болница.

На извънредна сесия кабинетът призова да се отложат всички публични и частни тържества, партита, културни, артистични и спортни събития през тези дни.

Правителството прие помощта на някои държави членки на НАТО, които изпратиха експерти с голям опит в разследванията на пожари, за да помогнат за определяне на причините за пожара.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Ангела Меркел стана служебен канцлер на Германия

Тя ще остане на поста до постигането на коалиционно споразумение между...

Още в катергорията

Ангела Меркел стана служебен канцлер на Германия

Тя ще остане на поста до постигането на коалиционно...

Тайван: Конфликт с Китай ще е световна катастрофа

По-рано говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян протестира...

САЩ може да премахнат визите за българи при престой до 90 дни

Освен България другите три страни, за които предстои да...