Ивайло Калфин: Данъците няма да се вдигнат заради повишаването на пенсиите

Трябва да се вдигне осигурителният доход, което е в интерес на самоосигуряващите се, защото ще им гарантира по-високи пенсии, посочи той

Данъците няма да се вдигнат заради повишаването на пенсиите, каза в интервю за БНР бившият вицепремиер, външен и социален министър Ивайло Калфин, който е изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд.

Трябва да се вдигне осигурителният доход, което е в интерес на самоосигуряващите се, защото ще им гарантира по-високи пенсии, посочи той.

Президентските избори не са предрешени, смята Калфин, който обаче изтъкна, че забавянето на алтернативни кандидатури, които биха се изправили срещу Румен Радев, намалява техните шансове.

„Ако някой иска да издигне сериозна кандидатура срещу Румен Радев, отдавна трябваше да го е направил. (…) Не виждам желание в политическите играчи да издигнат силна кандидатура, която да бъде алтернатива на сегашния президент.“

Ивайло Калфин е скептичен за създаването на нов политически проект преди изборите на 14 ноември. Не е логично президентът да застане зад такъв проект, заяви той.

Избори 2 в 1 биха повишили мотивацията на хората да гласуват, каза бившият вицепремиер.

Все повече се отклоняваме от някакъв здрав разум, ентусиазмът все повече намалява, а гневът срещу политиците расте, коментира Калфин в предаването „Нещо повече“.

Ако партиите продължават да играят всеки срещу всеки като във футболно първенство, няма да има правителство, подчерта Ивайло Калфин. Според него формулата на следващия кабинет е задължително коалиционна.

„Имаме поне 20 години история на коалиции и ако не ни харесва как се правят, то не думата „коалиция“ е виновна, а как се правят,“ коментира той.

ГЕРБ запазва шансовете си за участие в бъдещо управление, отбеляза още в анализа си Калфин.

Планът за възстановяване има много принципни, структурни дефекти още от създаването му и те няма как да се подобрят, заяви Ивайло Калфин. Той оприличи процеса на закупуване на велосипед, който се опитваме да превърнем в автомобил.

Според Калфин в настоящия вариант на Плана липсва перспектива.

Подобни статии

Защо на САЩ и Великобритания им трябва правителство начело с Асен Василев?

Това е първото правителство, което следва спуснатите заповеди дословно, жертвайки интересите...

Още в катергорията

Защо на САЩ и Великобритания им трябва правителство начело с Асен Василев?

Това е първото правителство, което следва спуснатите заповеди дословно,...

Венецианският търговец Лорер – по-нагъл тип от този подлец и измамник няма

Венецианският търговец – евреина Лорер, се превърна във флагман...