Иван Стойков: Основната причина за инфлацията е поскъпването на горивата

Поскъпването и на газа, и на петрола се отразява върху цените на стоките, обръща внимание той

Националната статистика отчита,че тазгодишната инфлация е 3% като най-голям ръст се наблюдава при хранителните стоки. Опасенията са, че по-високите цени на горивата, на електроенергията могат да доведат до допълнителен ръст в цените на основните храни през есента и зимата.

„Една от основните причини за инфлацията е поскъпването на горивата. Не за пръв път виждаме как поскъпването и на газа, и на петрола се отразява върху цените на стоките. Сега можем да добавим и поскъпването на електроенергията. Така че всички тези фактори водят до повишаване на крайните цени за потребителите. Отделно по разни други причини, обусловени от икономически предпоставки донякъде и от Covid- ситуацията, която също е икономически фактор, се предизвиква недостиг на определен вид суровини, които от една страна се добиват в по-малки обеми, в по-малки количества. От друга страна и доставките са малко затруднени, което малко по малко, едно по едно оскъпява още на етап добиване на ресурсите, на суровините с по-висока цена и оттам нататък вече за повишаването на цени, на стоки, на услуги добавяме и фактора горива и електроенергия и се стига до ситуцията, която е в момента – по високи цени както за потребителите, така и за бизнеса“, каза за БНР Иван Стойков, финансов анализитор от портала „Моите пари“.

По думите му, ако имаме спестени пари, можем да ги инвестираме в покупка на имот.

„Другите варианти са да се инвестира на капиталовия пазар. Това са вече възможностите за покупка на акции, на облигации“, допълни в предаването „Хоризонт за вас“ Стойков.

Подобни статии

Петролът продължава да поскъпва към нови многогодишни върхове

Фючърсите на петрола Брент с доставка през декември нараснаха в началото...

Още в катергорията

Петролът продължава да поскъпва към нови многогодишни върхове

Фючърсите на петрола Брент с доставка през декември нараснаха...

Фитнесите са в готовност да излязат на протест

Съгласни сме, че трябва да има мерки, но те...

Цените на основните горива ще достигнат до 2,50 лв

Светослав Бенчев обясни, че другото нещо, което държи цената...