Ива Митева няма да свика извънредно заседание: Мая Манолова и Христо Иванов не си свършиха работата

Председателят на НС изрази задоволство, че президентът ще разпусне парламента на 16 септември

Председателят на Народното събрание Ива Митева категорично заяви, че няма да свика извънредно заседание утре.

„Ако ние не спазваме правилника и законите, то как да го очакваме от хората“, каза тя пред журналисти.

Според нея, ако утре се свика заседание, това ще даде основание в следващи парламенти да се искат непрекъснато такива заседания за всичко. По думите й, въпреки ограниченията, налагани от правилника за работа, се рискува в следващия парламент това да се превърне в трайна практика за нарушаване на сроковете, предава Dir.bg.

Митева изрази задоволство, че президентът е обявил кога ще разпусне парламента и го поздрави за това – 16 септември.

„От 10-тина дни се упражняват върху мен и президента. Няма да свикам утре извънредно заседание на парламента, ще има редовно в сряда, 15 септември, за да спазим правилника. Вчера Мая Манолова си позволи да каже, че съм нарушила Конституцията. Кое точно съм нарушила? Правилникът е със статут на закон“, добави тя и посочи, че е изумена и от коментара на Христо Иванов от „Демократична България“ относно неспазването на сроковете.

Вчера той каза, че „спазването на инструктивните срокове е важно, но има достатъчно примери за това, че когато нещо е истински приоритет, се намира и процедурно решение“, настоявайки за това, за да може да бъде отнето Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор.

По думите на Митева Манолова и Иванов не са си свършили работата и не познават правилника за работа на Народното събрание, а отправят упреци.

Днес Иванов отговори, че според него тя била твърде емоционална.

„Правилникът затова е правилник, за да дава процедурни възможности и ако човек има желание да се свърши работа, винаги може“, допълни той.

Десният лидер заяви, че парламентарно представените партии в следващото Народно събрание трябва да направят опит за диалог и съставяне на правителство.

Той коментира и свършената от депутатите работа.

„Актуализацията на бюджета беше важен въпрос. Надявам се поне символно да направим поне една от промените, свързани със съдебната реформа – отнемането на Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор. Ако то бъде направено, ще очертае мнозинството на онези политически формации, които все пак, въпреки различията и споровете, ще дадат знак за обединение“, уточни съпредседателят на „Демократична България“.

„Ако бяхме подкрепени, щеше да има правителство. Тази финансова щета, която ще бъде нанесена на държавата заради изборите и за която говори г-н Бойко Борисов, тя не е предизвикана от действия на „Има такъв народ“, коментира пък Радостин Василев от партията на Слави Трифонов.

По думите му пример за работата на партията в Народното събрание е правната комисия, която досега не е заседавал толкова често.

 

Подобни статии

Мариана Попова с COVID, мъжът ù в НДК за номинацията на Радев за втори мандат

От много време се тестваме често вкъщи. Не сме си позволили...

Още в катергорията