И Манолова тръгна срещу Радев – иска оставката на енергийния му министър

“Изправи се БГ. Ние идваме” поискаха оставката на министъра на енергетиката Андрей Живков заради липсата на мерки за подкрепа на бизнеса и гражданите заради високите цени на тока и газа. Това съобщи Мая Манолова на извънреден брифинг

“Искаме оставката заради тоталното бездействие, безхаберие и липсата на политическа воля. Още от началото ма август е ясно, че на енергийната борса се правят спекулативни сделки, в които участват и държавни енергийни дружества, и държавни институции, които опъват чадъри над схеми,” каза Манолова. Тя припомни, че нито едно ръководство на държавно енергийно дружество не е сменено. “Кадрите на Борисов продължават да са там – и в “Булгаргаз”, и в БЕХ, АЕЦ “Козлодуй”… не са пипнати и правилата за борсова търговия. Министърът на енергетиката не е предприел никакви действия и за подпомагане на фирмите и социалните учреждения заради високите цени – нещо, което правителствата в другите европейски страни вече направиха”, добави тя.

Според нея може временно да се ограничи или даже спре износа на ток, за да отива евтината енергия от АЕЦ “Козлодуй” на вътрешния пазар, или пък да се променят правилата за търговия с квоти за парникови газове.

Според Мария Капон идеята на бизнеса за подкрепа от 70 лв. на киловатчас за период от три или шест месеца е добра. “Заради инфлацията в бюджета има достатъчно пари за това”, смята тя.

Източник: СЕГА

Подобни статии

Още в катергорията

Съдът остави зад решетките чужденците, крали секретни данни от „Арсенал“

Тримата чуждестранни граждани - двама литовци и един руски...

ДПС с пакет от мерки срещу кризата

„Издигайки свой кандидат за президент, казваме – на България...