Кирил Петков и Асен Василев представят политическата си формация

Те дадоха заявка да постигат леви цели с десни инструменти и отрекоха начинанието им да е свързано по някакъв начин с президента Румен Радев

Кирил Петков, Асен Василев и техни съмишленици представят в София идеите си за бъдещо участие в политическия живот на страната. Новият им политически проект се казва „Продължаваме промяната“.

„В последните 4 месеца започнахме промяната. Имахме много ясни и точни цели. Първата – да спрем корупцията. Пример за това е ББР.

Вторият беше да освободим малкия и среден бизнес. Приоритет номер 3 – да привлечем високотехнологични инвестиции. Приоритет номер четири беше да разпределим равномерно всичко получено. Всъщност вие ни познавате, не включваме нищо ново, просто искаме да продължим направеното през тези четири месеца. Не е важно дали си ляв или десен, важното е да си почтен”, каза Кирил Петков.

Такива били и критериите за хората, които влизат в политическия проект. Те трябва да имат добра кариера извън политиката, да не са били в повече от 1 партия, да нямат скандали, които не могат да се проверят. Всеки член ще подпише и договор за почтеност, с който ще гарантират, че нямат скрити финанси.

Петков и Василев са заложили на „Продължаваме промяната“ за име на политическата си организация. Любопитно е да се види как те ще участват на изборите, тъй като времето за регистрация на нов проект няма да им стигне. Очакванията са да се използва друга партия за мандатоносител.

Кирил Петков беше министър на икономиката във втория служебен кабинет на Румен Радев. Асен Василев пък бе начело на финансите. И двамата са завършили „Харвард“ и имат реноме на сериозни професионалисти, успявайки да направят добра кариера и в частния сектор. На изпроводяк от Министерството на икономиката Петков каза, че в бъдещия проект ще влязат хора със сериозна експертиза.

„С Асен Василев обсъдихме как да продължим с промяната и решихме чрез политическия живот, а не чрез нов служебен кабинет. Нямаме време за партия, обмисляме варианти, с които ще се явим на изборите. Хората, с които ще се обединим, ще са със същия профил, с успешна кариера, за да сме независими. За да е ясно откъде са средствата, ще искаме да подпишат декларация за прозрачност“, коментира Петков.

Той подчерта, че ако проектът им бил инженерингов, сега са щели да имат партия. „Видяхме желанието на хората за промяна. За нас няма ляво, дясно“, добави Кирил Петков.

Няма да се съобразяваме с вижданията на досегашните участници в политическия живот. Знаем какво трябва да се направи. Виждаме, че каквото кажем, след час избухва дезинформация. Задачата ни е да съберем съмишлениците и до дни да обявим формацията си, но компромиси няма да има. Министър Денков познавам отдавна и с удоволствие ще го поканим да е част от промяната, но той е отговорен и притеснен за учебната година и реши да е отново министър. Чуваме, че има всякакви, които говорят от наше име. Не им вярвайте. Ние ще говорим лично с всеки. Всякакви мисионери ходят напред-назад, не сме ги оторизирали“, подчерта Петков.

Асен Василев заяви, че 2-3 дни трябва да помислят как да се включат в политическия живот, но основното нещо, което според него е най-важното в следващия парламент е да се сглоби мнозинство, което може да управлява.„Това е най-тежката задача“, допълни той.

България не е бедна държава, но безобразно крадена. И ако ние затегнем контрола и спрем течовете, ще постигнем същото, което направихме с актуализацията на бюджета – намалихме дефицита и има пари и за социална политика, и за култура и образование и всичко останало. Задачата в следвата година е да се спрат течовете и да използваме средствата, които фирмите и българските работници дават в бюджета по един ефективен начин. Не знам как ще определите това – ляво, дясно или център, но горе-долу това е моята лична филосовия как да се подходи към икономическата политика на страната“, коментира Василев.

Самите те подчертаха, че водещо в проекта им няма да е идеологията, а почтените хора. Те дадоха заявка да постигат леви цели с десни инструменти и отрекоха начинанието им да е свързано по някакъв начин с президента Румен Радев.

Кой ще е мандатоносителят на Петков и Василев?
Неофициално четири партии се сочат за потенциален мандатоносител на новия политически проект.

Лидерът на „Екогласност“Емил Георгиев вече обяви, че са проведени две срещи и към него са отправени две оферти. По думите му първия път хора на Петков и Василев обявили, че двамата искат да поемат изцяло ръководството на партията, но след като Георгиев отказал, Петков предложил да се включат в ръководството. И това предложение обаче ударило на камък.

Не така стоят нещата с партия МИР („Морал, Инициативност, Родолюбие“), която също е сред вариантите за Петков и Василев. Партията на Симеон Славчев вижда общо бъдеще с новия проект, но остава лаконични около конкретните разговори. „Служебните министри са част от потенциала, който партията обединява. Не бих нарекъл партията ракета носител. Тя може да се превърне в платформата, която да обедини всички честни, почтени и морални хора, тъй като виждаме, че страната е в политическа и морална криза”, коментира Славчев преди дни.

Отделилата се от орбитата на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ партия „Волт“ също е опция пред бившите служебни министри. Лидерът ѝ Настимир Ананиев неотдавна заяви, че профилът на двамата съответства на този на Петков и Василев. Той обаче обяви, че към момента него не са водени разговори за сътрудничество.

Източник: epicenter.bg

Кадър: nova.bg

Подобни статии

Българка живееща в Австрия: Алибегов лъже!

Тази сутрин Алибегов, каза абсолютна лъжа в ефира на Нова, че...

Още в катергорията

Българка живееща в Австрия: Алибегов лъже!

Тази сутрин Алибегов, каза абсолютна лъжа в ефира на...