Корабът край Яйлата е заседнал заради неадекватно поведение на екипажа

Водолазна група ще направи оглед

Голям товарен кораб, плаващ под панамски флаг, заседна в скалите край резерват Яйлата тази сутрин. Плавателният съд е натоварен с торове и препарати в Украйна и е трябвало да стигне до пристанище Варна. Предстои операция по обезопасяване на товара и горивото, тъй като в корпуса му има пробойни, съобщи БНТ.

При инцидента няма пострадали от екипажа на кораба, няма и разлив в морето, хората се опасяват, че това може да се случи впоследствие, защото се очаква влошаване на времето.

„Това би довело до екологична катастрофа, няма значение дали е в границите на резервата, това е изключително опасно за цялата акватория, тъй като подводните течения могат да занесат този разлив до Болата, до Калиакра“, каза Пенко Георгиев, директор на Историческия музей в Каварна.

От Морска администрация съобщиха, че целият екипаж се състои от 9 души, всички турски граждани. Собствеността на кораба също е на турска компания. Причината за сблъсъка според тях е неадекватното поведение на моряците, които са били на вахта.

„Дежурният офицер и рулевият не са гледали там, където трябва, ако са гледали. Не е препоръчително да се предприемат действия по изваждане, тъй като може да се отворят по-големи пробойни“, каза Румен Николов, н-к на Главна дирекция „Аварийно спасителна дейност“ към ИА „Морска администрация“.

Водолазна група ще направи оглед, за да се прецени как ще се действа за освобождаването на кораба. По-рано през деня от Районна прокуратура-Добрич обявиха, че започват проверка на причините за инцидента, който е станал след 04.00 часа тази сутрин.

Подобни статии

Йотова: Честит празник на всички, които изгарят невежеството

Вицепрезидентът припомня думите на Паисий Хилендарски, че българите по-рано от всички...

Още в катергорията

Йотова: Честит празник на всички, които изгарят невежеството

Вицепрезидентът припомня думите на Паисий Хилендарски, че българите по-рано...

Промени в движението в София в празничния ден

Няма да има платено паркиране в „синя“ и „зелена“...