Кристалина Георгиева: Виждаме шанс да коригираме траекторията на икономическото развитие

Според директорът на МВФ пандемията е довела и до отрезвяване и темата за климатичните промени не е отпаднала, тъй като сме осъзнали колко сме зависими от природата

Ние видяхме изключителна възможност на учените да намерят решение на проблем, който беше нов за тях. За много кратко време се появиха много ваксини, които ни позволяват да овладеем пандемията. Това заяви директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в новото предаване на БНТ „Говори сега“.

Виждам шанс да коригираме траекторията на икономическото развитие, заяви Георгиева.

Според нея пандемията е довела и до отрезвяване и темата за климатичните промени не е отпаднала, тъй като сме осъзнали колко сме зависими от природата.

Георгиева изрази оптимизъм, тъй като в тази криза изключително бързо и координирано са взети действия да се спре упадъкът на световната икономика и да се предотврати „тотален крах“, криза, каквато не е имало.

„Поставихме икономиката в едно замразено състояние. В същото време много бързо и гъвкаво се предоставиха финансови помощи на бизнеса и на хората, за да могат да продължат да функционират в тази много странна обстановка“, заяви Георгиева.

По думите ѝ тази координирана дейност е гигантска по своите мащаби – в порядъка на 16 трилиона долара, за да може бизнесът да работи.

Подобни статии

Още в катергорията

Превозвачи: Ако постигнем договорка със социалния министър, няма да има протест

Превозвачите излизат на протест утре заради неизплатени помощи за...

Любомир Дацов: Не съм почитател на намеса на правителството в бизнеса

В следващите няколко месеца цените на енергията ще намалеят,...