Любомир Дацов: Актуализацията на бюджета прилича на гасене на пожар с бензин

България тази година ще отбележи може би най-високия си растеж от 2009 година насам, което означава, че не трябва да имаме планиран голям дефицит, а точно напротив, обяснява финансистът

„Доста несериозен беше подходът към тази актуализация, имаме тотално сменена икономическа ситуация спрямо началото на годината, когато са правени разчетите на държавния бюджет за тази година. През второто тримесечие имаме 9 на сто растяща икономика, трето тримесечие по предварителни данни дори ще имаме растеж над 10 на сто“. Това коментира в предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ на БНР предстоящата актуализация на бюджета финансистът Любомир Дацов.

„България тази година ще отбележи може би най-високия си растеж от 2009 година насам. Това означава, че може би ще имаме растеж на годишна база над 5 на сто. Това означава, че трябва да има тотално различен подход към бюджета и вместо да бъде планиран голям дефицит, както беше тази година, трябва да бъде на превишение, за да не бъде стимулирана инфлацията.

Министерство на финансите трябваше да внесе истинска макрорамка с оценка за тази година и някакви приблизителни оценки за следващата.

И на тази база да бъде поставена нова фискална цел, която да отговоря на икономиката, защото в момента това, което се прави се прави, е на парче и цялата картина е абсолютно неясна. Ако мога да го оприлича – „Гаси се пожар с бензин“, което може само да донесе проблеми, а не да ги реши“, заяви Дацов.

По думите му не е проблем, че ще се увеличат пенсиите с тази актуализация, но в дългосрочен план това рано или късно ще доведе до дефицити и вдигането на определен тип данъци.

„Сегашната игра, че някой се прави на „добър“ преди изборите, за да даде нещо на хората, в дългосрочен план една такава рискова политика ще доведе до вдигането на данъците за всички“, заяви експретът.

Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Първан Симеонов: След 2 г. COVID-19 нито сме защитени от вируса, нито сме свободни

Експертите взеха властта и презрителното говорене по адрес на народа доведе...

Още в катергорията

Първан Симеонов: След 2 г. COVID-19 нито сме защитени от вируса, нито сме свободни

Експертите взеха властта и презрителното говорене по адрес на...

Атанас Пеканов: Зелената сделка е както опасност, така и възможност за България

Не трябва да се съсредоточаваме върху аванса, който България...