Мая Манолова: Ива Митева нарушава Конституцията с отказа си да свика извънредно заседание на НС

Гражданите трябва да са наясно – не Министерският съвет е основният орган за реформи, а Народното събрание, коментира и Арман Бабикян от ИБГНИ

Председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова и народният представител Арман Бабикян дадоха брифинг пред парламента.

Мая Манолова обвини председателя на НС Ива Митева, че нарушава Конституцията, с отказа си да насрочи извънредно заседание, предаде БНТ.

Такова искане за заседание е внесено в петък вечерта, по надлежния ред, каза Манолова.

Припомняме, че по-рано днес Ива Митева заяви, че извънредно заседание на парламента в понеделник няма да има.

„Не мога да го свикам, защото в срок от три дни трябва да се разгледа доклад от комисия, а такъв още няма. Тези промени в правилника за работата на депутатите са предложени от „Демократична България“, подчерта председателят на парламента от ИТН Ива Митева по повод искането, внесено от 48 народни представители.

Тя заяви, че искането на ДБ е постъпило в деловодството в 1.56 ч. през нощта в петък срещу събота с дневен ред Бюрото по защита на свидетели, което да бъде прехвърлено към Министерство на правосъдието.

„Аз щях да го насроча още в събота или в неделя, ако нямаме едни други норми в Правилника, които казват, че доклад не може да се гледа в пленарна зала, ако не са минали 72 часа от неговото раздаване на народните представители. Тези 72 часа в 44-ия парламент бяха 24 часа. В 45-ия парламент станаха 72 часа по настояване на „Демократична България“, обясни още Митева.

Днес Манолова хвърли цялата вина върху шефката на парламента.

„В момента, когато става дума за Бюрото за защита на главния прокурор, тя решава да не свика извънредно заседание на НС“, допълни Манолова. Тя изтъкна, че съдебната реформа е основно искане на българите, които са били на протеста.

Арман Бабикян обвини ДПС, главния прокурор и ГЕРБ, че не са желаели да се случи промяната.

Гражданите трябва да са наясно – не Министерският съвет е основният орган за реформи, а Народното събрание, коментира Бабикян.

Този парламент направи това, което Борисов не направи 12 години – повишаване на пенсиите и втората година на майчинството, заяви още Мая Манолова.

Снимка: БНТ

Подобни статии

Ген. Атанасов: Борисов се опита да разколебае хората да се ваксинират, къде е прокуратурата?

Ген. Атанасов представи водача на листата на демократите в Кюстендил Николай...

Още в катергорията

Бойко Рашкков: Шеф на МВР при Борисов бил на заплата при наркобос

Собственик на фирма от магистралите изнася милиони в Дубай Собственик...

Вече е видно, че Професорът не разбира от политика

Професорът Герджиков, мераклия за президент, откакто го калесаха ГЕРБопитеците,...