Милен Велчев с предупреждение за високия държавен дълг: Растящата инфлация е проблем за България

В период на растеж държавата трябва да намали дефицита и да спести част от извънредните приходи, за да може да се използват в период на криза, заяви бившият финансов министър

Много десни икономисти са на съвсем аргументираното мнение, че когато икономиката расте с такива темпове, не е уместно да се генерира голям бюджетен дефицит. В период на растеж държавата трябва да намали дефицита и да спести част от извънредните приходи, за да може да се използват в период на криза.

Това заяви бившият финансов министър Милен Велчев в предаването „Денят ON AIR“.

Той не вижда сериозен мотив за новите разходи, освен задаващите се избори 2 в 1.

„Всеки разумен макроикономист си дава сметка какво ще стане, ако догодина поради Ковид-19 или друга причина отново влезем в криза. Тогава неизбежно дефицитът ще се увеличи повече и се спускаме по пропастта на високата инфлация и непосилния държавен дълг“, предупреди специалистът.

Велчев очаква забавяне на перспективите за влизане в Еврозоната.

По думите му растящата инфлацията заплашва да изтика България в нарушение на маастрихтските критерии.

„Но няма това камъче да обърне колата. Колата може да бъде обърната от по-дългосрочни решения, които ще доведат или до прекомерни дефицити за години напред, или от необходимост за вдигане на данъците. Това ще спре притока на чуждестранни инвестиции и ще изгони в чужбина тези, които искат да работят и да получават добри доходи“, обясни още Велчев.

Бившият министър коментира и очакването за политическия проект на негови колеги в служебния кабинет – Кирил Петков и Асен Василев.

„Ако проект на Кирил Петков и Асен Василев се материализира, възниква въпросът откъде ще се търси подкрепа. Няколко партии ще станат донори на електорат, а сигналите, които тези бъдещи политици изпращат със своите политически действия, са по-скоро леви“, посочи Милен Велчев.

„Ако успеят да участват в предстоящите парламентарни избори, може това да доведе до разбиване на този блокаж в парламента. Може би те биха станали някакъв център, около който може да се кристализира една бъдеща коалиция“, смята той.

Подобни статии

Д-р Николай Брънзалов: Covid зоните не работят в полза на пациентите, в 8 области изобщо няма такива

Държавата трябва да е готова да посрещне болните през идващите месеци,...

Още в катергорията