Министър Василев: Няма да има пенсионери под линията на бедност

След като Народното събрание прие окончателно актуализацията в бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 г., служебните министри на труда и социалната политика и финансите коментираха какво следва. Те присъстваха на дебата по предложената актуализация и варианта, който депутатите гласуваха в пленарна за увеличение на пенсиите от 25 декември и 120 лева добавка до края на годината.

Финансовият министър в служебния кабинет Асен Василев каза, че общата сметка за промените натоварва държавния бюджет, който предстои да се гледа със 115 млн. лв. допълнителен разход за трансфер в бюджета на ДОО и уточни, че има допълнителни 300 млн. лв. приходи до септември, които могат да бъдат използвани, предава Dariknews.bg.

„Парламентът прие бюджет на ДОО, който е разумен, устойчив във времето и гарантира, че пенсионерите ще продължат да получават по високи пенсии от догодина или докато нов парламент не реши да ги вдигне повече“, коментира Василев и добави, че с предвидената социална добавка се гарантира, че няма да има пенсионери под линията на бедност.

Не се налага вдигане на възрастта за пенсиониране, увери от своя страна министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев и поясни, че това е вариантът, който може да бъде изпълнен.

По думите му вариантът дава достатъчно доходи за българските пенсионери, особено през есенните и зимните месеци.

Според Донев приетите текстове гарантират и повишение на минималната пенсия на 370 лв., на максималната пенсия на 1500 лв., както и повишение на социалната пенсия за старост и на всички пенсии, които се изчисляват на тази база.

Относно възможността промените да бъдат отменени от следващо правителство, Донев бе категоричен, че веднъж дадено едно право не се отменя, още повече, че въпросното преизчисление на пенсиите е закъсняло.

Подобни статии

Рая Каназирева от ДКК сезира Лаура Кьовеши заради решенията на Караганева

"Тази папка е в президентството, при премиера, в ДАНС и в...

Още в катергорията

Ваня Караганева проговори за уволнението си

Заседанието на Съвета на директорите на ДКК било нелегитимно Заседанието...