Министър Панайотов за смъртта на майор Терзиев и лейт. Манчев: Оповестяват се само установени факти

Когато поех поста посочих като мой приоритет превъоръжаването, което е крайно необходимо. Радвам се, че успях да направя една малка стъпка в тази посока. Изпратих запитване за закупуване на вторите осем изтребители Ф-16 към производителя „Локхийт Мартин“,

Когато поех поста на министър на отбраната, посочих като мой приоритет превъоръжаването на Българската армия, което е крайно необходимо. Радвам се, че успях да направя една малка стъпка в тази посока.

Изпратих запитване за закупуване на вторите осем изтребители Ф-16 към производителя „Локхийт Мартин“.

 

Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

Той посочи, че не знае дали цената ще е същата, както при първата поръчка. Панайотов обаче е категоричен, че България няма да плати авансово цялата сума, а на вноски.

„Взехме много важно решение във връзка с оръжейните системи на корабите, които ще бъдат построени във Варна. По въпроса за тежките бронирани машини, очаквам щабът да ми даде опции“, уточни той.

Военният министър коментира и трагичната смърт на майор Терзиев.

„Нека първо да изчакаме разследващите органи да приключат проверката по случая. В доклада на Военна полиция не се посочва вина. Военна полиция установява факти и обстоятелства. Военна прокуратура все още работи.

 

Във връзка със случая с катастрофата на Миг-29 в петък в 11:00 часа съм поканил в Министерство на отбраната на разговор жената на майор Терзиев, за да отговорим на всички нейни въпроси. Не е важно какво тя смята за мен, искам да се знае, че във връзка с трагедията се свърши страшно много работа, а аз информирам обществото с установени факти“, посочи той.

„Загубата на пространствена ориентация е много специфично състояние. Това не е човешка или пилотска грешка. Това е свързано с вестибуларен апарат. В доклада на Военната прокуратура е посочена основна и вторична причина. Има разследване на Военната прокуратура. Те са хората, които ще посочат има ли виновен или не“, подчерта министър Панайотов.

Служебният министър на отбраната обясни и за случая в Чешнегирово. „Министерство на отбраната и Военна полиция нямат никакво касателство към разследването на смъртта на ст. лейтенант Тодор Манчев“. По думите му случаят се е употребил като политически пиар с доста ниско качество.

„Към момента не се задава страшна бежанска вълна към България“, увери министърът на отбраната.

 

„Следим много внимателно обстановката, защото ситуацията може бързо да се промени“, уточни той.

 

Министър Панайотое благодари на служба Военно разузнаване за акцията по извеждането на хора от Афганистан.

 

„Става въпрос за хора, които са помагали на България, дойде време да им помогнем на тях. Ще приемем до 70 афганистанци в страната ни. Има още една група афганистанци, които чакат да ги изведем“, каза той.

„Около 20% е недокомплектът във въоръжените сили. Това не се дължи само на факта, че заплатата е ниска, но влияние оказва и демографската криза у нас. Ние сме с най-лоши показатели в световен мащаб“, изтъкна военният министър.

На въпрос дали е получил предложение за участие в новия политически проект на Кирил Петков и Асен Василев министърът на отбраната заяви: „Покана не съм получавал. Желая им успех“.

Подобни статии

Първан Симеонов: След 2 г. COVID-19 нито сме защитени от вируса, нито сме свободни

Експертите взеха властта и презрителното говорене по адрес на народа доведе...

Още в катергорията

Първан Симеонов: След 2 г. COVID-19 нито сме защитени от вируса, нито сме свободни

Експертите взеха властта и презрителното говорене по адрес на...

Атанас Пеканов: Зелената сделка е както опасност, така и възможност за България

Не трябва да се съсредоточаваме върху аванса, който България...