Новият финансов министър Белчев: Чувствам се така, сякаш се качвам на бърз влак в движение

Няма как да имаме партия за тези избори, заявява бившият ръководител на държавните финанси

Чувствам се така, все едно се качвам на бърз влак в движение.

Това заяви новият служебен министър на финансите Валери Белчев при предаване на поста от Асен Василев.

Радвам се, че господин Белчев поема министерството и искам да му пожелая успех, защото неговият успех е успех за всички нас, каза Василев.

Белчев му отвърна с думите, че Василев е заложил много добре политиките в министерството. Те са добре заложени и изпълнени. Това министерство разполага с изключителен човешки капитал. Нямам притеснения, че всички предизвикателства, които ще дойдат неминуемо, ще можем да изпълним. Трябва да дадем условия за по-добра работа на едно бъдещо редовно правителство. Искрени възхищения към министър Василев, каза още той.

Имам комфорта да работя с хора, които знаят как се прави бюджет. Това ще ни се наложи. За съжаление или за радост ще трябва да се запази темпа на работа. Нямам притеснение, че ще се справим, каза Белчев и допълни, че ще прегледа добре сметките и ще прецени всички детайли в системата.

От днес не съм служебен министър. Трябват ми два – три дни, в които да си помисля как да се включим в политиката с Кирил Петков. Няма как да имаме партия за тези избори. Водим разговори. Това, което видях в тези 4 месеца е, че България не е бедна държава. Тя е безобразно крадена дърбжава, но не е бедна. Ако затегнем контрола, ще има пари за всичко. Ако се спрат течовете, ще можем да използваме парите, които българските фирми плащат, каза Асен Василев.

„България дефакто е приела еврото. Инфлацията в България до голяма степен е внос. Кога ще сменим лева с евро е технически въпрос“, обясни Асен Василев.

„Сега бордът предпазва от това в парламента да не се развихри популизма. Но в момента, в който приемем еврото, тази „усмирителна риза“ изчезва. За да я запазим, трябва да се организират дискусии и да се приемат механизми“, коментира още Василев.

Василев потвърди, че има проверка в спортния тотализатор. Ако има данни за нарушения – то те ще бъдат оповестени, ако не – ще се каже, че проверката е приключила, обясни още той.

Белчев пък сподели пред медиите, че не планира „резки промени” в настоящия състав на екипа на МФ. „Ще направя всичко възможно да запазя възможно най-много хора”, заяви още новият служебен финансов министър.

Подобни статии

9874 са новите случаи на COVID-19 за последните 24 часа

Това прави 22,5% положителни проби 9874 са новите случаи на COVID-19 за...

Още в катергорията

9874 са новите случаи на COVID-19 за последните 24 часа

Това прави 22,5% положителни проби 9874 са новите случаи на...

Пяна, бате. Отново пяна покрива хоризонта небесен

Или по-накратко. Видимо е, че трябват промени. Ама откъде...