ООН потвърди смъртта на 10 цивилни при въздушен удар на САЩ по кола-бомба в Кабул

Според въоръжените сили на САЩ, на 29 август американски дрон е ударил кола с експлозиви в Кабул, с помощта на която бойците от „Ислямска държава в Хорасан“ са възнамерявали да извършат терористична атака

Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет потвърди, че при американски въздушен удар срещу предполагаеми терористи от „Ислямска държава в Хорасан“ (подразделение на терористичната група „Ислямска държава“) на 29 август са убити 10 цивилни жители в Афганистан, предават TACC и Агенция „Фокус“.

Говорейки на 48-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека в Женева, тя припомни, че на 26 август в резултат на терористичната атака близо до летището в Кабул са убити най-малко 142 цивилни, 13 американски войници и 28 бойци на талибаните.

„Три дни по-късно 10 цивилни бяха убити при удар на американски безпилотен самолет, за който (американската страна) твърди, че е бил насочен срещу членове на „Ислямска държава в Хорасан“,“ каза Бачелет.

Тя също така заяви, че е обезпокоена от съобщенията за жертви сред цивилните и нарушения на правата на човека в резултат на сблъсъци между талибаните и силите на съпротивата в афганистанската провинция Панджшир.

Според въоръжените сили на САЩ, на 29 август американски дрон е ударил кола с експлозиви в Кабул, с помощта на която бойците от „Ислямска държава в Хорасан“ са възнамерявали да извършат терористична атака. При удара са били унищожени две превозни средства и частично е била разрушена една жилищна сграда. Междувременно, както заяви представителят на Детския фонд на ООН в Кабул Герве де Лис, седем деца са загинали при този въздушен удар.

Пентагонът първо заяви, че не разполага с информация за смъртта на цивилни, след това каза, че ще провери тази информация. Американското министерство на отбраната не е предоставило никакви резултати от разследването. В същото време Пентагонът заяви, че на мястото на инцидента са станали силни многократни експлозии, когато експлозивите в колата вероятно са се взривили.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви в началото на септември, че Съединените щати нямат съмнения, че в колата, унищожена от нападението с дрон, е имало терористи от ИД, които са подготвяли терористична атака на летището.

Подобни статии

Започна срещата между Ердоган и Зеленски

Това е първата директна среща между двамата лидери след началото на...

Още в катергорията

Започна срещата между Ердоган и Зеленски

Това е първата директна среща между двамата лидери след...

Русия разполага самолети с ракети ”Кинжал” край Калининград

Русия предислоцира в Калининградска област три военни самолета МиГ-31Е,...

Виетнам затяга правилата в сферата на киберсигурността

Правителството на Виетнам нареди на технологичните компании, които оперират...