ООН потвърди смъртта на 10 цивилни при въздушен удар на САЩ по кола-бомба в Кабул

Според въоръжените сили на САЩ, на 29 август американски дрон е ударил кола с експлозиви в Кабул, с помощта на която бойците от „Ислямска държава в Хорасан“ са възнамерявали да извършат терористична атака

Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет потвърди, че при американски въздушен удар срещу предполагаеми терористи от „Ислямска държава в Хорасан“ (подразделение на терористичната група „Ислямска държава“) на 29 август са убити 10 цивилни жители в Афганистан, предават TACC и Агенция „Фокус“.

Говорейки на 48-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека в Женева, тя припомни, че на 26 август в резултат на терористичната атака близо до летището в Кабул са убити най-малко 142 цивилни, 13 американски войници и 28 бойци на талибаните.

„Три дни по-късно 10 цивилни бяха убити при удар на американски безпилотен самолет, за който (американската страна) твърди, че е бил насочен срещу членове на „Ислямска държава в Хорасан“,“ каза Бачелет.

Тя също така заяви, че е обезпокоена от съобщенията за жертви сред цивилните и нарушения на правата на човека в резултат на сблъсъци между талибаните и силите на съпротивата в афганистанската провинция Панджшир.

Според въоръжените сили на САЩ, на 29 август американски дрон е ударил кола с експлозиви в Кабул, с помощта на която бойците от „Ислямска държава в Хорасан“ са възнамерявали да извършат терористична атака. При удара са били унищожени две превозни средства и частично е била разрушена една жилищна сграда. Междувременно, както заяви представителят на Детския фонд на ООН в Кабул Герве де Лис, седем деца са загинали при този въздушен удар.

Пентагонът първо заяви, че не разполага с информация за смъртта на цивилни, след това каза, че ще провери тази информация. Американското министерство на отбраната не е предоставило никакви резултати от разследването. В същото време Пентагонът заяви, че на мястото на инцидента са станали силни многократни експлозии, когато експлозивите в колата вероятно са се взривили.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви в началото на септември, че Съединените щати нямат съмнения, че в колата, унищожена от нападението с дрон, е имало терористи от ИД, които са подготвяли терористична атака на летището.

Подобни статии

Остра реакция! „Economist“ призовава Кристалина Георгиева да подаде веднага оставка като шеф на МВФ

Влиятелното лондонско списание посочва остра редакционна статия, че този скандал е...

Още в катергорията

Остра реакция! „Economist“ призовава Кристалина Георгиева да подаде веднага оставка като шеф на МВФ

Влиятелното лондонско списание посочва остра редакционна статия, че този...

Франция обяви, че са набелязани мерки за размразяване на отношенията със САЩ

Възстановяването на доверието между Франция и Съединените щати изисква...

Ново бедствие в Испания

Испанският град Лепе е под вода. Улиците се превърнаха...