Панайотов: МО и Военна полиция свършиха всичко възможно във връзка с катастрофата с МиГ-29

През цялото време действахме в условия на тотална прозрачност. Във всеки един момент обществеността беше информирана какво, как и защо правим, каза още Панайотов. И добави: Истината за нас е най-важна. Разследването на прокуратурата продължава

Министерство на отбраната и Военна полиция свършиха всичко, което е по наша юрисдикция във връзка с катастрофата с МиГ-29. Това каза на пресконференция министърът на отбраната Георги Панайотов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Поводът на това събиране е, че поканих на разговор г-жа Димитрина Попова. Част от разговора вече проведохме, друга част ще продължим. Министерство на отбраната приключи всички дейности, които по закон трябва и можем да извършим във връзка с проверката на фактите и обстоятелствата около катастрофата с МиГ-29, пилотиран от подполк. Валентин Терзиев. Последното, което трябваше да направим, е да разчетем данните от черната кутия, което направихме със съдействието на руския производител на кутията и в присъствието на наши представители“, заяви министърът.

„Министерство на отбраната и Военна полиция свършиха всичко, което е по наша юрисдикция. Не беше лесно изваждането на черната кутия от морското дъно, след това взимане на решение какво да се прави. Бяха проведени беседи с всички участници в учението, бяха проврени всички нормативни документи на това учение, бяха разчетени данните от …радарите, които са се намирали в района на учението, беше разчетена и самата черна кутия, написан беше доклад със заключения, който беше публикуван. През цялото време действахме в условия на максимална прозрачност. Досега толкова прозрачни действия не са се водили. Във всеки момент българската общественост беше информирана какво правим, защо и как“, заяви Панайотов.

„Ние си свършихме работата, но подполк. Валентин Терзиев не може да бъде върнат към живите. Той загина при изпълнение на служебния си дълг при успешно изпълнена бойна задача. Не съм го познавал лично приживе. Той беше един български офицер – способен, достоен, патриот. Един силен и много добър човек. Искрени съболезнования към близките, защото е изключително тежко да загубиш човек като Вальо Терзиев, а той е съпруг, баща, син и брат. Светла му памет“, допълни той.

На събитието присъстват началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, директорът на Служба „Военполк. Василев, който е присъствал на разчитането на черната кутия, който е и ръководител на екипа, изготвил доклада.

Очаквайте подробности!

Подобни статии

Съдът пусна листата на „Демократична България“ за Стара Загора

След като листата на "Демократична България" в Стара Загора не беше...

Още в катергорията