Пеканов: Националното преброяване е важно, само то ще ни даде пълната картина за страната ни

В качеството си на вицепремиер аз вярвам изключително много в нуждата да имаме данни за това каква е нашата страна, какво е нашето общество. Само на тяхната база ние можем да взимаме правилните решения, каза той

Пеканов: Националното преброяване е важно, само то ще ни даде пълната картина за страната ни

 

Националното преброяване е важно, само то ще ни даде пълната картина за страната ни. Това каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на пресконференция, на която бе официално открито „Преброяване 2021“, предаде Агенция „Фокус“.

„Радвам се да ви посрещна тук в Министерски съвет за откриването на 18-тото Национално преброяване на населението. Това е изключителен важен процес за всички нас, за всички граждани, за всяко едно домакинство. Това е важен процес и за мен. В качеството си на вицепремиер аз вярвам изключително много в нуждата да имаме данни за това каква е нашата страна, какво е нашето общество. Само на тяхната база ние можем да взимаме правилните решения. Всеки един гражданин, всяко едно домакинство има значение. Направете го. Националното преброяване е важно. Само то ще ни даде пълната картина за страната ни“, каза той.

Преброяването е лесно и бързо, направете го онлайн, заяви той.

„В ролята ми на вицепремиер аз вярвам, че в 21 век само така можем да вземем правилните решения. Само ако знаем всичко за страната си, можем да търсим правилните политики, работещите ефективни стратегии. Всеки от вас трябва да участва в преброяването. Това ще повиши представителността на взетите решения. Трябва да имаме ясната картина какво става в цялата ни страна. Не само в големия град. Преброяването е лесно и бързо, направете го онлайн. Това прави процеса по-бърз и по-безопасен в условията на пандемия. По този начин ще помогнете на страната“, подчерта той.

„Дори важните решения за разпределението на еврофондовете се взимат на начина, по който сме разделили страната на административни региони. За да се случи това разделение, ние трябва да знаем БВП на глава на населението, тоест къде, колко хора живеят, как живеят, какво образование имат“, добави Пеканов.

Кадър: Новини.бг

Подобни статии

Рая Каназирева от ДКК сезира Лаура Кьовеши заради решенията на Караганева

"Тази папка е в президентството, при премиера, в ДАНС и в...

Още в катергорията

Ваня Караганева проговори за уволнението си

Заседанието на Съвета на директорите на ДКК било нелегитимно Заседанието...