Петер Сиярто: Действията на Киев срещу договора с „Газпром“ са нарушение на унгарския суверенитет

В отговор министерството на външните работи на Украйна е привикало унгарския посланик, за да изрази позицията си по сделката между Будапеща и руския енергиен гигант

Посланикът на Украйна в Будапеща е привикан в Министерството на външните работи на Унгария заради действията на Киев, предприети след сключването на сделка между европейската страна и руския енергиен гигант „Газпром“ за доставка на природен газ. Това се казва в изявление на министъра на външните работи на Унгария Петер Сиярто, публикувано във вторник на неговата страница в социалната мрежа „Фейсбук“, предава TACC.

„Действията на украинското правителство срещу това споразумение чрез Европейската комисия са изключително възмутителни“, се казва в текста. „Украйна няма нищо общо с никого, с когото преговаряме“, се казва в текста. Сиярто подчерта, че Будапеща възприема подобни действия на Киев като „нарушение на суверенитета на [Унгария] и интересите на националната сигурност“.

„Извикахме посланика на Украйна в МВнР“, завърши министърът.

В отговор министерството на външните работи на Украйна е привикало унгарския посланик, за да изрази позицията си по сделката между Будапеща и руския енергиен гигант „Газпром“, съобщи представителят на външнополитическото ведомство в Киев Олег Николенко.

„Украинското външно министерство кани унгарския посланик в Киев да предаде нашата принципна позиция“, каза той в коментар пред информационната агенция. Според дипломата това е огледален отговор на стъпките, предприети от Будапеща.

По-рано през деня украинският посланик беше привикан в унгарското външно министерство във връзка с действията на Киев по сделката между Будапеща и „Газпром“.
В края на август Москва и Будапеща се договориха за ново дългосрочно споразумение за доставките на руски газ, което ще влезе в сила на 1 октомври 2021 г.

В понеделник „Газпром“ и Унгария подписаха 15-годишен договор за доставка на 4,5 милиарда кубически метра природен газ годишно. Горивото ще се доставя през Сърбия и Австрия. Споразумението предвижда възможност за промяна на условията след 10 години.

В края на август Москва и Будапеща се договориха за ново дългосрочно споразумение за доставките на руски газ, което ще влезе в сила на 1 октомври 2021 г. По същото време унгарският външен министър Петер Сиярто и шефът на „Газпром“ Алексей Милер проведоха работна среща в Санкт Петербург. Страните обсъдиха ключови въпроси и перспективи за сътрудничество в газовия сектор, включително доставките на газ за Унгария. На срещата беше обсъдена и работата на унгарската страна за разширяване на националната газопреносна система.

Източник: Epicenter.bg

Подобни статии

Владимир Путин ще участва в срещата на водещите държави

Днес той проведе разговор с италианския премиер Марио Драги Руският държавен глава...

Още в катергорията

Владимир Путин ще участва в срещата на водещите държави

Днес той проведе разговор с италианския премиер Марио Драги Руският...

В Турция отново арестуват военни

Сред заподозрените са 110 студенти във военни училища, които...

Преди 80 години започва депортацията на евреите от Берлин

  “Всяка година идваме тук, за да си спомним за...