Петър Стоянов: Днешните политици се срамуват да говорят за българска национална държава

„Днес в много голяма степен зад разединението на българските политици личи не патриотизмът и грижата за България, а икономически интереси и сенки на олигарси“, коментира президентът (1997-2002 г.)

„Съединението е едно от най-важните събития в най-новата българска история и по някакъв начин е феномен и в европейската история“, заяви президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

„До 1989 г. 6 септември никога не е бил официален празник. Празнувал се в докомунистическа България, за 100-годишнината имаше големи тържества в Пловдив, но като цяло във времето на моето детство, 6 септември почти не се споменаваше. Споменаваше се крадешком, може би защото беше близо до 9 септември, който тогава минаваше за най-големия и светъл национален празник“, отбеляза Петър Стоянов.

Според него в речите на всички политици за празника се среща почти едно и също клише – как на 6 септември сме били обединени и сме постигнали националния си идеал.

„Истината е, че нито преди, нито по време, нито доста време след Съединението, ние не сме били съвсем обединени. Въпросът е в това, че тогава противопоставянето е било заради свръх патриотизма. Днес в много голяма степен зад разединението на българските политици личи не патриотизмът и грижата за България, а икономически интереси и сенки на олигарси. Това е разликата“, посочи президентът на България от 1997 г. до 2002 г.

Според него тогава борците за национално единение са издигали в култ създаването на българска държава, днешните политици се срамуват да говорят за българската национална държава.

„Те говорят за гласоподаватели, за народ, за суверен или за общество. Има даже хора, които, смятайки, че са остроумни, заявяват: „Обичам народа, мразя държавата“. Ако беше жив Захари Стоянов, щеше да им каже, че без държава няма народностен просперитет. Без държава няма нито културен, нито икономически напредък за нито един народ – това трябва да е набито в съзнанието на хората, които се занимават с политика. Имаме държава, дайте да я съхраняваме“, призова Петър Стоянов.

Според него непрекъснатите вопли за промяна в Конституцията говорят само за политическа безпомощност.

„Няма никакъв смил да объркваме българския народ с този тип дебат. Въпросът не е в това непрекъснато да променяш Конституцията си или държавното си устройство. Въпросът опира до много по-прости неща – как българските политици да създадат в народа чувство за законност“, отбеляза Петър Стоянов.

Подобни статии

Христо Проданов: Зимният сезон приключва без туристите от Сърбия, Турция, Израел и РСМ

Предстои създаването на гаранционен фонд, който ще помага на българите в...

Още в катергорията

От чие име и в чия полза иска да управлява БСП?

Днес е време за лидерство и промяна Основополагащият въпрос за...

„Виваком” вдига цените, а всеки от деветимата шефове е получил средно по 3,3 милиона за 2020 г.

Георги Кадиев разкри документ, удостоверяващ космическите възнаграждения на шефовете...