Пленумът на левицата: БСП връща мандата във вторник

БСП връща мандата във вторник, съобщиха БНР и „Фокус“. Тази информация излезе от заседанието на Националния съвет на левицата, което се провежда на „Позитано 20“. ПГ на „БСП за България“ няма да излъчи кандидат за министър-председател.

„За“ са гласували 108 членове на НС, „против“- 6 и „въздържали се“- 8.

Дневният ред  на засезанието е започнал с доклад на председателя на партията Корнелия Нинова относно актуалната обстановка, както и проведените преговори. Тя е посочила „Демократична България“ като основен виновник за провала на третия мандат.

Решението, което е предложила Нинова, е БСП да върне мандата във вторник.

В обсъждането на предложението са били изказани разнопосочни мнения. Според Таско Ерменков това е най-подходящата дата, тъй като трябва да се действа бързо, но в същото време, ако бъде върнат утре, то това би изглеждало твърде прибързано решение.

Според друг член на ръководния орган – Теодора Овчарова, мандатът би трябвало да се задържи по-дълго време. Тя се аргументирала с това, че е прекалено рисковано в един и същи ден да се гласува актуализация на бюджета и да се върне мандата. По думите й при непредвидени събития актуализацията може да не мине и БСП да носи вината за това. По думите й БСП ще бъде виновна и за неприемането на съдебната реформа.

„Ние не изпълняваме волята на президента Радев. Категорично съм против. Нашата партия е далече по-сериозна и има по-голям принос за България, отколкото Радев за последните 4 години, когото лично Корнелия Нинова предложи за президент на Република България“, заявила Светлана Шаренкова. Тя е изразила мнение, че БСП трябва максимално дълго да задържи мандата, тъй като трябва да се осигури актуализация на бюджета най-вече заради пенсиите и другите социални политики. По думите й е добре мандатът да бъде върнат между 10 и 15 септември.

Има два варианта пред БСП в момента – единият е да върнем мандата, другият е да номинираме кандидат за премиер, коментира пред журналисти депутатът от „БСП за България” Александър Симов на влизане в сградата на партията за заседание на Националния съвет на партията.

Според него, имайки предвид каква е атмосферата в парламента, може би по-доброто действие към момента е да върнат мандата веднага и вече от волята на президента да зависи дали ще даде още една седмица да се актуализира бюджетът. Това не е крайно мнение, склонен съм да чуя аргументи, добави Симов.

Според Кристина Сидорова, член на НС на БСП, трябва да върнат мандата след актуализацията на бюджета. „Очевидно е, че нямаме подкрепа от партиите на протеста, по-логично е да върнем мандата”, посочи тя и добави, че това трябва да стане след седмица.

Подобни статии

Лекар ще открие първото заседание на 47-ото Народно събрание (ВИДЕО)

Подготовката за тържественото заседание вече е в ход Броени дни до старта...

Още в катергорията

Лекар ще открие първото заседание на 47-ото Народно събрание (ВИДЕО)

Подготовката за тържественото заседание вече е в ход Броени дни...

Крум Зарков: БСП може много повече

Не се боря за министерски пост, заяви още в...