Проф. Радостина Александрова: Щом Ковид ваксините са разрешени, значи са безопасни

По-уязвими са дечицата под една година и там родителите и близките трябва да правят всичко възможно, за да ги предпазят от заразяване, предупреди вирусологът

Процентът на тежките случаи на коронавирус при децата не се е увеличил. Делта вариантът е много по-лесно заразен, сравняваме го с варицелата, но въпреки повечето болни деца, сериозните случаи остават същия процент. Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в студиото на „Тази сутрин“ по bTV.

Тя добави, че по-уязвими са дечицата под една година и там родителите и близките трябва да правят всичко възможно, за да ги предпазят от заразяване с COVID-19.

Ваксините срещу коронавирус се препоръчват за всички на и над 12-годишна възраст. За да може една ваксина да бъде разрешена, тя е преминала през доста сериозни тестове за безопасност и ефикасност, припомня Александрова и допълни, че броят на починалите у нас е притеснителен.

“Хората, които са починали през последните 24 часа, те не са се заразили сега, а преди две, три, четири седмици. Това е доста притеснително“, допълни тя.

Ситуацията с пандемията в страната е много динамична, трябва да се следи и да бъдем разумни, каза още Александрова.

Снимка: bTV, архив

Подобни статии

Васил Начев: Дали ще има достатъчно газ, зависи само от нас

Има едно колебание, което се надявам, че ще бъде преодоляно и...

Още в катергорията