Путин: Изправени сме пред сериозни рискове след бягството на САЩ и НАТО от Афганистан

Президентът на РФ Владимир Путин нарече прибързаното изтегляне на войските на САЩ и съюзниците им от НАТО от Афганистан „бягство“, предава ТАСС. Той направи изявлението си по видеоконферентна връзка пред лидерите на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

Заседанието на върха на ШОС се проведе в Душанбе под председателството на президента на Таджикистан Емомали Рахмон. В срещата участваха премиерът на Индия Нарендра Моди, президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, председателят на КНР Си Дзинпин, президентът на Киргизия Садир Жапаров, премиерът на Пакистан Имран-Хан и президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев.

Освен държавните глави на страните от ШОС на срещата бяха поканени президентът на Беларус Александър Лукашенко, президентът на Иран Сейед Ебрахим Раиси и президентът на Монголия Ухнагийн Хурелсух като държавни глави на страни-наблюдателки, както и президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов като гост на председателстващата страна.

„Пред нашата организация остро стои задачата по провеждане на обща, съгласувана политика с отчитане на сериозните рискове, свързани с изострената ситуация в Афганистан, след спешното изтеглане, да не кажа – бягство, от тази страна на силите на САЩ и техните съюзници от НАТО“, заяви Путин.

Според него, за всички е очевидно, че случващото се в Афганистан пряко засяга сигурността на страните – членки на ШОС. Той посочи още, че редица от тях имат обща граница с Афганистан.

„Смятам, че трябва да задействаме целия потенциал на организацията, за да съдействаме за началото на вътрешноафганистанския мирен процес и да направим всичко, за да блокираме изходящата от тази страна заплаха от тероризъм, наркотрафик, религиозен екстремизъм“, заяви Путин.

Президентът на Русия призова още да бъдат стимулирани новите власти в Афганистан да изпълняват собствените си обещания.

„Смяната на властта в Афганистан премина практически безкръвно. Това, безусловно, е положителен момент. Талибаните днес контролират на практика цялата територия на страната и би трябвало да бъдат стимулирани да изпълняват собствените си обещания за установяване на мир, нормализация на обществения живот, обезпечаване на сигурност за всеки“, подчерта руският президент.

„ШОС е един от най-влиятелните центрове в многополярната архитектура на международното сътрудничество и има съществен принос за сигурността в евразийския регион и стабилността в света“, изтъкна още Путин.

Източник: Епицентър

Подобни статии

Путин: Недопустимо е разширение на НАТО на Изток

"Необходими са ни юридически гаранции, защото партньорите ни не изпълниха дадените...

Още в катергорията

Путин: Недопустимо е разширение на НАТО на Изток

"Необходими са ни юридически гаранции, защото партньорите ни не...

Австралия: Без ваксина Джокович няма да играе на АО

При такова изнудване най-вероятно няма да участва, обяви бащата...