Първанов: Стоянов беше относително добър, струва си да се появи в политиката

Президентската кампания ще е интересна и не е предрешена. Петър Стоянов беше относително добър държавен глава, който е имал своите гафове и политически грешки. Той е кандидат, който си струва да се появи в политическото пространство. Не е за подценяване

Това каза бившият президент Георги Първанов пред Нова ТВ. Той заяви, че не иска да прави персонални коментари, но припомни, че 30-40 дни преди изборите през 2001 г. БСП не е имала кандидат. „Тогава Стоянов имаше около 45% преднина. Кандидатирах се в последния момент и взех, че спечелих“, припомни още Първанов.

За думите на проф. Тодор Кантарджиев, че би подкрепил проф. Асен Балтов, ако влезе в политиката, Георги Първанов заяви, че не е сигурен дали един нов кандидат, включително популярен лекар, би имал успех.

Според него Радев влиза в битката за следващия мандат със „солидна преднина“, но изходът от борбата за поста зависи от това колко и какви ще бъдат неговите опоненти.

Всеки, които влиза в кампания, докато е на власт, разполага с изборна зестра. Тя се състои от няколко процента преднина, лостовете на държавното управление и тежестта на наследството, което оставя. А президентът специално трябва да е човек, който да хваща окото“, каза още той. 

Според него в настоящата сложна ситуация никоя власт на се справя добре – нито президентството, нито правителството, нито парламентът.

„Стигна се до ситуации, за които хората казват, че това си е жив резил. Депутатите дори задълбочиха кризата. Радев пък зае относително пасивна позиция – да не се набърка в преговорите. Трябваше да се направи нещо, за да се стимулира диалогът. Поводи за това има много – COVID-19, националната сигурност“, заяви Първанов.

Бившият президент коментира и служебния кабинет. Според него е имало „престараване, мачкане и изчегъртване на моменти“. И поясни, че се наблюдава „чистка“ в сферата на вътрешните работи и здравеопазването. По думите му ежедневно получава сведения за това, че „се премахват ръководители на здравни заведения, ей така, за да се разчисти теренът и да се сложат „наши хора“.

Първанов добави, че е имало министри, които са стоели стабилно – Янаки Стоилов, Гълъб Донев. Той добави, че подкрепя провеждането на цялостна ревизия, но не с тясно политически цели.

Подобни статии

Зам.-председателят на НС Цончо Ганев: Започваме да се борим за премахването на зеления сертификат

Налага ни се силово една неизвестна субстанция, коментира анти ковид ваксините...

Още в катергорията

Кеворк Кеворкян: Снимка с Херо

Намериха си и подходящите балами за коалиционни партньори. Хората...

Кирил Петков: 180 страници е документът за коалиционното споразумение

Надявам се следващата седмица да имаме предложение за кабинет,...