Радев във ВМА: На дневен ред е не датата на изборите, а дали парламентът ще свърши работа

„На дневен ред е не толкова датата за изборите, а дали Народното събрание ще успее да се мобилизира, за да свърши поне част от работата.“ Това заяви президентът Румен Радев след откриването на симулационен тренировъчен център във Военномедицинска академия, предаде Агенция „Фокус“.

„Аз мисля, че неуспехът на нашите народни представители да излъчат за пореден път редовно правителство не изчерпва тяхната отговорност към българските граждани. На дневен ред е не толкова датата за изборите, а дали Народното събрание ще успее да се мобилизира, за да свърши поне част от работата. На плещите на народните представители тежи отговорността за актуализацията на бюджета. Аз вярвам, че нашите депутати няма да оставят работещите, пенсионерите, бизнеса без пари. Затова всички очакваме в оставащите дни те да организират максимално добре своята работа. Има и важни проектозакони, които предстои да бъдат гласувани“, подчерта той.

Смесване на парламентарни и президентски избори е против духа на нашата Конституция, но трябва да отчитаме и факта, че кризата се задълбочава, подчерта президентът.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

Радев коментира, че кога ще са изборите зависи как народните представители ще организират своята работа, така че да изпълнят поне най-важната част от задачата, която е пред тях.

„Аз неведнъж заявих, че такова смесване на парламентарни и президентски избори е против духа на нашата Конституция и разграничаването на отговорностите между отделните институции. Разбира се, този вариант не е в интерес на президентската институция. Но трябва да отчитаме и факта, че кризата се задълбочава, че трябва да призоваваме българите да гласуват в три поредни седмици, а това е свързано и с разход на средства и най-вече на време. Ще търся рационално решение, защото и изборната администрация ще бъде изключително натоварена“, обърна внимание държавният глава.

„Темата за служебния кабинет не е на дневен ред. В момента най-важно е какво ще свърши парламента“, заяви Радев. Той добави, че има време до разпускането на Парламента и това служебно правителство има да свърши още важна работа.

Радев коментира и предполагаемата партия на служебните си министри Кирил Петков и Асен Василев.

„Твърде много се говори за тази хипотеза, няма причина да я коментирам, преди тя да стане факт. Всеки, който търси политическо решение на проблемите в България, трябва да търси подкрепа преди всичко от българските граждани“, каза той по темата.

Във ВМА държавният глава наблюдава демонстрация на оказване на първа помощ под обстрел в тактическа обстановка и по време на евакуация.

Националната ни сигурност изисква да имаме високо подготвени военнослужещи, готови да вземат участие във всяка една операция по защита на териториалната цялост и независимостта на България, както и участие в операции и мисии зад граница, заяви президентът.

„За мен е огромна чест да участвам в днешното официално откриване на военномедицинския симулационен тренировъчен център. Това е уникално място и съоръжение, което е единствено по рода си не само в България, но и на Балканския полуостров. То е едно от най-модерно оборудваните съоръжения в Европа. Днешното събитие е важно, защото националната ни сигурност изисква да имаме високо подготвени военнослужещи, готови да вземат участие във всяка една операция по защита на териториалната цялост и независимостта на България, както и участие в операции и мисии зад граница. Още по-важно е тези военнослужещи и техните командири да знаят, че дори в най-сложната рискова ситуация има високо подготвени, мотивирани, отговорни санитари, които да се притекат на помощ за спасяване на техния живот в случай на тежко раняване“, посочи президентът.

„Тези военни санитари трябва да имат уменията на първо място да запазят собствения си живот, за да могат да достигнат до ранения, да окажат така необходимата първа помощ и да го изведат от района на бойните действие. Това, което наблюдаваме днес, е повече от обещаващо. Искам да поздравя ръководството на ВМА за далновидността да насочи своите усилия и енергия за създаването на този център. Това е една огромна инвестиция в бъдещето на нашите Въоръжени сили, в самочувствието и увереността на нашите военнослужещи, а има и капацитет да действа и при аварии, бедствия и катастрофи на територията на страната“, заяви Радев.

„Искам да поздравя всички инструктори, личния състав на ВМА, ангажиран с подготовката на тези млади хора, за положените усилия и всеотдайност това всичко да се случи, да благодаря на нашите съюзници, които ни подпомогнаха безвъзмездно с материални средства и методическа помощ и програми за обучение. Военните медици ще получат една наистина пълноценна и реална до близките военни действия подготовка. Поздравявам тези млади хора за избора да се посветят на тази нелека, но отговорна и високоблагородна мисия в интерес на нашите въоръжени сили и българското общество. Пожелавам им да бъдат този пълноценен випуск, който ще дава тона нашите въоръжени сили да бъдат още по-способно за в бъдеще. Поздравявам ги за техните успехи и им пожелавам здраве, сили, енергия и успех. На добър час!“, допълни той.

“Целта на този център е да обучи бойните санитари и други военнослужещи, за да могат да се справят с тежки ситуации, възникнали по време на бойни действия“, каза при откриването шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

„Ние имаме чудесни болници, а ВМА се справя с всички тежки ситуации. Да, но в тези болници трябва да дойдат живи нашите ранени войници. Това е философията на този център – да не допуснем да изтече животът на нашите войните в първите 10 минути“, продължи шефът на ВМА.

Ген. Мутафчийски отбеляза, че тази програма е взаимствана от американската армия в щата Тенеси. След това беше направена и самата демонстрация на оказване на първа помощ на ранен войник на фронтовата линия.

Подобни статии

Радев обсъди високите цените на тока и газа с експерти

На „Дондуков“ 2 бяха обсъдени възможните механизми от страна на държавата...

Още в катергорията

Радев обсъди високите цените на тока и газа с експерти

На „Дондуков“ 2 бяха обсъдени възможните механизми от страна...

Даниел Смилов: При втори тур ще е трудна прогнозата на президентските избори

„Дълго време Радев беше безалтернативен, нямаше друг кандидат. Сега...

Радев в супер форма: Направи 50 лицеви опори за 1 минута (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев показа, че не е забравил военната...