Радев: Избори 2 в 1 са възможни, ако има финансова и логистична подкрепа

Президентът Румен Радев е на среща с представители на ЦИК. Очаква се да бъдат обсъдени възможностите за провеждане на вот 2 в 1. За момента е ясна единствено датата на първия тур за изборите за държавен глава – 14 ноември.

„Народното събрание определи датата на президентските избори. Вчера беше върнат и третият мандат. Така че отиваме и на парламентарни избори. Разделението на отговорностите между парламента и президентската институция предполага отделни кампании и отделни избори. Още повече – досега в нашата практика смесване на тези избори не е ставало”, коментира държавният глава, предава NOVA.

Президентът обаче уточни, че отделните избори изискват много повече средства. „Българите натрупаха чувствителна електорална умора. Освен това, трябва да отчитаме и факта, че Народното събрание определи последната възможна дата за президентски избори. Върнатият вчера мандат стеснява възможностите за маневриране във времето за определяне и на парламентарните избори. Затова в обществото се говори все по-често за избори 2 в 1”, обясни президентът.

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова увери, че Комисията винаги е в готовност за провеждането на избори, без значение дали в един и същи ден ще има повече от един вот. Но все пак ЦИК препоръчва минимум две седмици между провеждането на президентските и парламентарните избори. Това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова по време на консултации при президента Румен Радев за възможността за провеждане на избори 2 в 1 (парламентарни и президентски).

Нейкова посочи практиката от 2011 г. когато заедно с президентските избори се проведе и местният вот. През 2016 г. тя припомни, че българите гласуваха за държавен глава, но и на референдум.

„Все още договорът, който е сключен между ЦИК и „Сиела Норма” във връзка с машинното гласуване и конкретно в софтуерната му част, не е изпълнен напълно, което поставя ЦИК в известна зависимост точно от този изпълнител”, добави тя.

На срещата беше засегната и финансовата страна на предстоящия вот. „Ако изборите са 2 в 1, ще се наложи закупуване на допълнителен брой машини. Дали ще са 1 500, или 2 000 е въпрос на решение, в зависимост от критерия, който ще приеме ЦИК в колко избирателни секции да има повече от една машина”, обясни Нейкова.

Председателят на ЦИК обаче уточни, че ако изборите са 2 в 1, част от разходите ще бъдат оптимизирани, а логистиката ще бъде направена само веднъж.

„При избори 2 в 1, възнагражденията на избирателните комисии ще бъдат по-високи. Ще се отпечатат хартиени бюлетини както за избори за президент, така и за Народно събрание. Не мога да кажа категорично, че избори 2 в 1 ще струват по-евтино, ако се проведат на различни дати, защото това зависи от различните технологични решения”, добави Нейкова.

Подобни статии

Бойко Рашкков: Шеф на МВР при Борисов бил на заплата при наркобос

Собственик на фирма от магистралите изнася милиони в Дубай Собственик на пътностроителна...

Още в катергорията

Бойко Рашкков: Шеф на МВР при Борисов бил на заплата при наркобос

Собственик на фирма от магистралите изнася милиони в Дубай Собственик...

В ЦИК гневни заради покана за среща от президентството: Твърдо ще я откажем!

“Предлагам учтиво, но твърдо да откажем тази покана от...