Росица Матева, ЦИК: Още 1600 машини и 26 000 флаш памети трябват за изборите

Ще има достатъчно време за доставка, тъй като изискването по поръчката е машините да бъдат от същия тип, поясни говорителят на комисията

1600 машини допълнително ще са нужни за изборите на 14 ноември. Вече върви процедура по обществената поръчка, като до 24 септември се събират офертите. Това обясни в „Денят започва“ по БНТ Росица Матева, говорител и зам.-председател на ЦИК.

1600 машини са достатъчни, тъй като решихме да поставим второ устройство в секции с над 320 избиратели, за да сме спокойни и сигурни, взехме това решение, обясни Матева.

Няма санкции за избирателя, който не изпълни задължението си да гласува, категорична е Матева.
Смятаме, а е така и според Изборния кодекс, че избирателят, който гласува с машина трябва да има еднакви възможности с гласуващия с хартиена бюлетина. Така ще бъде направен софтуерът, че да има избирателят възможността да гласува за парламент, президент или за двата вида избори.

Матева е категорична, че ще има достатъчно време за доставка, тъй като изискването по поръчката е машините да бъдат от същия тип.

Ще има и втора обществена поръчка за модифициране на софтуера, логистиката и техническото обслужване на машините за гласуване.
Малко над 18 милиона лева са предвидени за двата тура, ако има евентуално втори тур на изборите за президент. В тези средства обаче не е предвидена сумата за новите машини. 9,5 милиона е максималната прогнозна стойност, като ще трябва да бъдат закупени и 26 000 флашпамети, допълни Матева.

Кадър: БНТ

Подобни статии

Николай Витанов песимист: Броят на ваксинираните няма да надхвърли 35%

"В България хората, които имат желание да се ваксинират, са около...

Още в катергорията

Николай Витанов песимист: Броят на ваксинираните няма да надхвърли 35%

"В България хората, които имат желание да се ваксинират,...

Лозан Панов: Оставам независим, никоя партия няма да ме финансира

“Голям оптимист съм и заради „опълченските“ усилия на една...