Росица Матева, ЦИК: По-спокойно ще е парламентарният вот да е на 14 ноември

Практично и по-спокойно ще бъде, ако парламентарният вот се проведе на 14 ноември. Така ЦИК ще има повече време да инсталира софтуера за гласуване на два вида избори на всички машини. Това заяви пред Нова телевизия зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Тя обясни, че избирателят трябва да има възможност да превключи екрана и да направи избор на кой от двата вида вот да гласува или за двата последователно.

Все още не е взето решение дали гласуването ще се осъществява с една или две карти. „Налага се мнението, че е по-добре машината да се активира с една карта. Имаме намерението, ако изборите са 2 в 1, да бъдат закупени още устройства. Да поставим, може би, в секции, в които са гласували над 300 избиратели, и второ устройство”, уточни Матева.

Когато се гласува на една машина за два вида избори, неизбежно процесът ще бъде по-бавен, предупреди тя. „Физически трябва да се превключи от единия избор на другия, да се направи самият избор, да се кликне и да се разпечатат разписките. Няма как за същото време, за което гласуваме за един вид избор, да се гласува за два”, обясни зам.-председателят на ЦИК.

Подобни статии

Мариана Попова с COVID, мъжът ù в НДК за номинацията на Радев за втори мандат

От много време се тестваме често вкъщи. Не сме си позволили...

Още в катергорията